Bănci și Asigurări

Băncile încep anul cu reduceri de dobânzi la depozite. Ce se întâmplă cu creditele?

Băncile încep anul cu reduceri de dobânzi la depozite. Ce se întâmplă cu creditele?

Foto Shuttersock

Autor: Ciprian Botea

14.01.2013, 00:01 1541

BRD, a doua bancă din sistem după activele deţinute, a redus cu un sfert de punct procentual dobânzile plătite la depozitele la termen în euro cu scadenţa de 3, 6 şi 12 luni, nivelul bonificaţiei ajungând în prezent la un maxim de 3,25% pe an.

Dobânda la depozitele în euro cu scadenţa la o lună a fost micşorată cu 0,3 puncte, până la 2,3% pe an. Turcii de la Garanti au tăiat o jumătate de punct din dobânzile la depozitele în euro, acestea fiind cuprinse în prezent între 2,7% şi 2,95% pe an. Cea mai mică dobândă, de 2,7% pe an, este plătită la depozitele cu scadenţa la o lună, în timp ce sumele economisite pe 3, 6 şi nouă luni sunt bonificate cu 2,95% pe an.

Garanti a redus cu 0,3 puncte procentuale şi dobânzile la depozitele în lei, până la maxim 5,7% pe an. Garanti era una din puţinele bănci care mai plăteau dobânzi de 6% pe an la depozitele în lei, în condiţiile în care mulţi jucători de talie mare au coborât cu dobânzile la depozitele standard în lei pe palierul de 4% pe an. Dobânzile la depozitele în lei au scăzut constant anul trecut pe fondul lichidităţii satisfăcătoare din piaţă şi în condiţiile în care creditarea a rămas anemică.

La euro, dobânzile au rămas însă ridicate pentru că bancherii s-au luptat mai aprig pentru resurse locale în valută după ce au rămas fără sprijinul băncilor-mamă din străinătate. Astfel, dobânda medie la depozitele noi în euro ajungea la circa 3,5% pe an în noiembrie anul trecut. Bancherii nu dau deocamdată semne că vor reduce şi dobânzile la credite, în condiţiile în care costul finanţării în lei pe piaţa interbancară se ridică la un nivel ridicat. Dimpotrivă, dobânzile la creditele au crescut constant în ultimele luni, doar finanţările în euro devenind uşor mai accesibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO