Bănci și Asigurări

Băncile încep să cureţe din neperformantele firmelor în insolvenţă: restanţele au scăzut cu 700 de milioane de lei în august

Autor: Anelis Baciu

20.10.2014, 17:44 252
Companiile aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau întârzieri la plata creditelor în valoare de 14 miliarde de lei (3,2 mld. euro) la finalul lunii august, cu circa 5% mai puţin decât în luna anterioară, august fiind de altfel prima lună din ultimii doi ani şi jumătate în care restanţele au scăzut vizibil, potrivit datelor BNR. Restanţele firmelor în insolvenţă şi faliment au scăzut şi în martie comparativ cu februarie, însă declinul a fost nesemnificativ, de sub 1%.
 
Trendul anual al întârzierilor este însă tot de creştere, chiar dacă avansul s-a mai temperat. Spre exemplu, dacă în iulie creşterea anuală a restanţelor era de 23%, în prezent aceasta a coborât la 10%. Cu toate acestea sumele restante reprezintă încă aproximativ 89% din valoarea datoriilor la bănci ale firmelor aflate în insolvenţă şi faliment.
 
„Fenomenul insolvenţei s-a reacutizat în anul 2013, afectând în mod considerabil porto­foliul bancar. Companiile aflate în insolvenţă sau faliment au un rol important în diminuarea calităţii portofoliului de credite al băncilor, ponderea acestora în totalul creditelor neperformante majorându-se de la 68% la 78% pentru bănci în perioada decembrie 2012 - august 2014“, indică raportul asupra stabilităţii finan­ciare al BNR. Peste 8.000 de societăţi în insolvenţă şi faliment aveau credite la bănci la finalul lunii august.
 
Firmele aflate în insolvenţă au strâns cele mai multe restanţe, aproximativ 54% din totalul sumelor cu întârzieri, echivalentul a 8 miliarde de lei, deşi numărul lor este mai mic în comparaţie cu cel al companiilor deja falimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO