Bănci și Asigurări

Bancile locale intorc euro la 3,2 lei

Bancile locale intorc euro la 3,2 lei
15.08.2007, 18:39 19

Euro a urcat in a doua parte a sedintei de tranzactionare de ieri din nou peste nivelul de 3,2 lei, dupa ce pierduse teren usor in prima sedinta de tranzactionare din saptamana.
BNR a calculat ieri un curs de 3,1967 lei pentru un euro, cu 0,23 bani peste nivelul precedent. Dolarul a urcat cu 1,36 bani, pana la 2,3541 lei, dupa ce a castigat teren pe pietele internationale in fata euro. "Evolutia cotatiilor a fost determinata de tranzactiile locale. Am vazut o banca locala importanta cumparand agresiv valuta in a doua parte a zilei", a spus un dealer.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,1910/3,1940 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta.
In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat spre 3,19 lei, pe fondul unor vanzari din partea clientilor locali. De la acest nivel au aparut ordine de cumparare, care au dus euro la 3,2 lei.
Cresterea cotatiilor a atras interese de vanzare din partea jucatorilor nerezidenti, insa ordinele lor si-au gasit contrapartida in cumpararile efectuate de o banca locala. In aceste conditii, euro a continuat sa urce pana la 3,2050 lei, la inchiderea pietei.
Pe piata maghiara forintul a pierdut teren sensibil in fata euro, cotatiile urcand de la 252 la 255 de forinti/euro, dupa ce investitorii au fost surprinsi de cresterea economica foarte mica raportata pe primul semestru.
Si zlotul polonez a pierdut teren, cotatiile urcand de la 3,77 la aproape 3,79 zloti/euro.
Pe piata monetara locala dobanzile pe termen scurt au oscilat in continuare in jurul nivelului de 6% pe an, in conditiile in care cererea si oferta de lichiditati sunt echilibrate.
Ministerul Economiei si Finantelor va organiza joi o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni pe zece ani, volumul anuntat al emisiunii fiind de 100 de milioane de lei.
Luni BNR a atras depozite pe doua saptamani in valoare de aproape 2 miliarde de lei, acceptand sa plateasca o dobanda maxima de 7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO