Bănci și Asigurări

Bancile nu se grabesc sa lucreze direct pe Bursa

12.05.2004, 00:00 17



Bancile romanesti vor putea intermedia tranzactii direct pe piata de capital pana la finalul anului, o data ce proiectul legii consolidate a pietei de capital, aprobat recent de guvern, va intra in vigoare. Multi dintre jucatorii de pe piata bancara si-au infiintat de mai multi ani societati specializate de intermediere bursiera care sa le permita sa acopere si acest domeniu de servicii financiare pentru clientela proprie. In conditiile in care legislatia nu le permitea accesul direct pe piata, dupa modelul acoperirii globale a pietelor financiare intalnit in Vest.



Avantajele integrarii societatilor de brokeraj in banca incep cu posibilitatea de a folosi o retea teritoriala extinsa, la care brokerii independenti nici nu au curajul sa spere. Tranzactiile de pe piata romaneasca de capital sunt inca reduse, iar activitatea de brokeraj risca sa devina, intr-o prima faza, o activitate secundara a bancilor, intr-un domeniu in care relatia dintre broker si client este foarte importanta. Potentialul este insa important, iar concretizarea acestuia va aduce, treptat, inglobarea serviciilor de brokeraj in structurile bancare.



Deocamdata, opiniile sunt destul de impartite. Unii bancheri spun ca lucrurile merg bine asa cum sunt organizate in prezent si tin la ideea unei separari cat mai clare, chiar si formale, a brokerajului de activitatile bancare standard. Altii, vad serviciile de brokeraj drept integrate cu celelalte servicii oferite clientilor, insa estimeaza ca o eventuala fuziune cu banca sau o preluare a acestei activitati nu se va realiza in nici un caz peste noapte, fiind necesare evaluari in timp ale momentului optim pentru aceasta trecere, in functie si de evolutia pietei de capital.



Integrarea serviciilor de intermediere pe piata de capital poate insemna si salarii mai mici pentru brokeri, postul de directorul de societate de brokeraj urmand sa transforme in cel mai bun caz in cel de sef de departament. Dan Bunea, seful Directiei piete de capital din BCR, spune ca nu sunt motive de ingrijorare din acest punct de vedere la BCR Securities, principiile de salarizare, valabile la nivel de grup, urmand a fi pastrate. Patrick Gelin, directorul general adjunct al BRD, afirma insa ca mentinerea BRD Securities in forma actuala are in vedere inclusiv protejarea sistemului de retribuire a brokerilor.



De la inceputul anului, la Bursa de Valori, cea mai mare valoare a tranzactiilor intermediate a apartinut BRD Securities, si Alpha Finance, cele doua avand cote de piata de 12% respectiv 10%. Bancile care stau in spatele celor doua societati nu au de gand sa faca schimbari in modul de organizare.



"Nu renuntam la BRD Securities. Consideram ca este bine sa mentinem o astfel de structura specializata, chiar daca este detinuta de banca in proportie de 100%. Aceasta separare este importanta inclusiv din punct de vedere psihologic, deontologic al separarii acestei activitati de restul operatiunilor bancare. Nu amestecam brokerajul cu oferta bancara de produse si servicii", a declarat pentru ZF Patrick Gelin, director general adjunct al BRD-SocGen.



"Decizia este ca Alpha Finance sa functioneze in continuare separat pentru ca societatea are un istoric bun pe piata, chiar de la inceputurile pietei de capital," afirma, la randul sau, Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank.



Societatile de brokeraj ale Raiffeisen si ING se afla in primele in primele cinci societati de brokeraj dupa valoarea tranzactiilor. Multi dintre investotorii straini care intra pe piata romaneasca de capital opereaza prin aceste societati fiind atrasi inclusiv de faptul ca acestea apartin unor grupuri financiare recunoscute pe plan international. Abordarea celor doua banci este similara.



"Pe piata romaneasca a existat aceasta separare pentru ca o impunea legea, insa in tarile in care nu exista asemenea restrictii serviciile de brokeraj sunt inglobate in oferta bancii. Oricum, ING Securities nu este o entitate dedicata pietei de capital in sine, ci serveste nevoilor clientelei ING Bank, careia ii mijloceste operatiunile la bursa. Asa incat am putea include foarte bine segmentul de brokeraj intr-o oferta de servicii complete in cadrul bancii", spune Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.



"Desi este persoana juridica distincta, Raiffeisen Capital & Investment este membra a grupului bancar si functioneaza ca atare. E adevarat ca ar putea beneficia mai bine de toate resursele bancii in cazul integrarii, insa, deocamdata, nu consideram necesara preluarea acestor activitati de catre banca", a declarat Rasvan Radu, vicepresedinte Raiffeisen Bank.



Societatile de brokeraj ale BCR si ale Bancii Transilvania intermediaza in special tranzactiile micilor investitori romani. "Exista argumente pro si contra integrarii diviziei de borkeraj in structura bancii, insa, in principiu, BCR va merge in directia inglobarii acestor activitati," spune Dan Bunea, director directia Piete de Capital, din BCR. "Prin integrare, operatiunile s-ar simplifica foarte mult in beneficiul clientului, caruia i-ar fi suficient un cont deschis la banca. Nu se pune problema aparitiei unui conflict de interese, intrucat suntem deja pregatiti sa aplicam principii clare de separare a activitatilor in interiorul bancii", a adaugat el.



Societatea de brokeraj a BCR nu este foarte activa pe piata de capital in ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni, avand o cota de piata de 1,4%, dar este societatea care a intermadiat cele mai multe dintre emisiunile de obligatiuni municipale. Utilizarea retelei teritoriale a bancii i-ar putea permite bancii sa castige o cota de piata mai mare in intermedierea tranzactiilor de pe piata secundara.



BT Securities, apartinand Bancii Transilvania s-a situat in ultimii ani intr-unul din primele zece locuri de pe piata, avand o cota de 4% de la inceputul anului. "Desi strategia bancii este de a oferi clientilor produse integrate, activitatea derulata de societatea de valori mobiliare are un alt specific decat cea derulata in cadrul bancii," spune si Radu Hanga, seful directiei piete de capital din cadrul Bancii Transilvania.
razvan.voican@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO