Bănci și Asigurări

Băncile poloneze, îngrijorate de conversia creditelor ipotecare din franci în zloţi

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

29.01.2015, 00:00 946

Guvernul polonez lucrează la o serie de măsuri pentru convertirea în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni ale populaţiei, costurile operaţiunii urmând să fie suportate de bănci, a afirmat premierul polonez Ewa Kopacz, citată de Bloomberg.

Costul de a converti 35 de miliarde de dolari în zloţi la cursul la care s-au acordat creditele pentru achiziţia locuinţelor în franci elveţieni s-ar putea ridica la 9 miliarde de dolari, potrivit estimărilor unei firme de brokeraj din Varşovia. „Costurile se vor ridica la miliarde de zloţi indiferent de cum se va stabili cursul de schimb şi riscăm să deschidem o Cutie a Pandorei pentru o presiune în plus pe bănci”, a spus analistul unei firme de brokeraj din Varşovia.

Decizia băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci pe euro a creat mari probleme zlotului polonez, care s-a depreciat cu 22% faţă de moneda elveţiană. Acest lucru le-a creat mari probleme celor peste o jumătate de milion de familii poloneze care au credite în franci elveţieni. Anul trecut, premierul Ungariei Viktor Orban a forţat băncile din Ungaria să-şi convertească în forinţi creditele ipotecare acordate în franci elveţieni, operaţiune care a costat băncile 1,7 mld. dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO