Bănci și Asigurări

Băncile preferă să finanţeze consumul şi mai puţin producţia. Soldul creditelor pentru populaţie a crescut cu peste 9% în ianuarie 2019, în timp ce finanţările pentru firmele din industrie s-au majorat cu doar 2%

Autor: Anelis Baciu

02.04.2019, 18:22 124

♦ Creditarea populaţiei reprezintă 38% din bilanţurile băncilor, urmează firmele din domeniul serviciilor cu 25% ♦  Industria vine pe locul trei cu o pondere de 17% din totalul finanţărilor.

Bancherii locali preferă să crediteze mai mult populaţia şi implicit consu­mul decât producţia, arată datele sta­tis­tice agregate de Banca Naţio­na­lă. Băncile şi-au majorat în ultimul an cu peste 9% soldul creditelor acordate persoa­ne­lor fizice, un ritm de circa 5 ori mai mare decât creşterea de doar 1,9% înregistrată la nivelul finan­ţărilor din industrie.

De altfel, industria este sectorul care a înre­gistrat cel mai redus avans al stocului de credite în luna ianuarie 2019 faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Companiile din domeniul serviciilor şi cel al con­strucţiilor au atras finanţări cu peste 5% mai mari, în timp ce firmele din agricultură şi-au majorat finanţările bancare cu 7,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO