Bănci și Asigurări

Bancile refac socoteala: Creditele in franci nu mai au avantaje

Bancile refac socoteala: Creditele in franci nu mai au avantaje

Steven van Groningen presedintele Raiffeisen: Din cauza turbulentelor de pe pietele internationale, francul elvetian s-a apreciat destul de mult fata de euro, fiind considerat o moneda de refugiu pentru investitori. Astfel, deprecierea leului fata de francul elvetian a fost mai mare decat cea fata de euro incepand cu jumatatea anului 2007.

19.10.2008, 20:07 120

Lichiditatea relativ limitata in euro din cauza pietelor internationale turbulente ar putea orienta creditarea spre lei, afirma Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

El considera insa ca activitatea de creditare pe retail va fi restrictionata per ansamblu de noul regulament al BNR.
"La nivelul sistemului bancar ne asteptam la o incetinire a creditarii, astfel incat sa se reduca raportul credite/depozite de la nivelul de circa 120% cat este acum."
Incetinirea porneste chiar din sistarea creditului in franci elvetieni, care ajunsese la o viteza de crestere din ce in ce mai rapida datorita diferentei de cost favorabile si sumelor mai mari care puteau fi astfel imprumutate. Asa se face ca din ce in ce mai multi jucatori au introdus in portofoliu aceasta alternativa de finantare adusa pe piata de OTP in 2005.
Noul regulament al BNR si criza internationala schimba insa datele problemei, eliminand avantajul de cost in fata creditului in euro.
"Cursul leului fata de franc depinde atat de cursul leu/euro, cat si de euro/franc. Din cauza turbulentelor de pe pietele internationale, francul elvetian s-a apreciat destul de mult fata de euro, fiind considerat o moneda de refugiu pentru investitori. Astfel, deprecierea leului fata de francul elvetian a fost mai mare decat cea fata de euro incepand cu jumatatea anului 2007", explica Van Groningen pierderea avantajului pe care il implica un credit in franci. Totusi, pana asta-vara el nu considera atat de riscanta finantarea in franci, pe care Raiffeisen o promova inclusiv la nivel de grup pentru a nu pierde cota de piata in favoarea competitorilor care o practicau. Mai mult, Van Groningen explica in august ca Raiffeisen Bank Romania prefera sa acorde credite in franci decat sa recurga la practica unor concurenti de a acorda credite cu dobanzi scazute doar pe perioade scurte de timp.
Situatia s-a schimbat insa radical intre timp.
"Creditele in franci nu mai au avantaje pentru client", constata Radu Topliceanu, director pe aria credite persoane fizice la Raiffeisen Bank.
El spune ca nu a constatat deocamdata un trend de refinantare a creditelor in franci elvetieni, insa "clientii analizeaza cu tot mai mult interes alternativele de creditare in lei".
Reprezentantii Bancii Romanesti, un alt jucator important pe segmentul creditarii in franci, exclud insa o asemenea varianta din cauza costurilor mari de finantare in moneda nationala. "In activitatea Bancii Romanesti nu s-a intamplat vreodata sa se refinanteze un credit in valuta cu un credit in lei. Acest lucru se datoreaza costurilor ridicate de atragere a surselor in lei, care se transfera in costul creditelor, acesta devenind mai mare decat cel pentru creditele in valuta."
Oficialii bancii afirma ca riscurile creditarii au crescut in general, nu neaparat pe segmentul francilor elvetieni, insa este clar ca in actuala conjunctura nu se mai poate vorbi despre un avantaj de cost fata de creditul in euro.
"Cresterea costurilor de atragere a resurselor, precum si recenta evolutie a ratei de schimb fac din francul elvetian o moneda care pare sa-si fi pierdut, cel putin pentru moment, atractivitatea pentru care era apreciat pe piata romaneasca."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO