Bănci și Asigurări

Băncile româneşti, la zi: Ratele creditelor neperformante şi restructurate, tot peste media UE

Băncile româneşti, la zi: Ratele creditelor...

Autor: Claudia Medrega

06.12.2017, 00:07 1039

Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structura bilanţului mai buni decât media europeană, în timp ce calitatea activelor face în continuare notă discordantă, din cauza ratei creditelor neperformante şi a celei a creditelor cu măsuri de restructurare, care sunt peste nivelul mediu din UE, reiese din datele BNR.

Cele două vulnerabilităţi sunt însă temperate de cel de-al treilea indicator de analiză a calităţii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care plasează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, la peste 59%, cu mult peste media europeană, de 45%.

Rata creditelor restructurate este singurul indicator care se plasează încă în banda roşie de semnal a Auto­rităţii Bancare Europene, atingând 5,9% în septembrie 2017, nivel dublu faţă de media UE.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat până la 7,96% în septembrie. Nivelul NPL este sub pragul de alertă al ABE (8%), dar superior valorii medii din UE, de  4,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO