Bănci și Asigurări

Bancile romanesti sunt cele mai profitabile din UE

03.09.2009, 15:21 32

Bancile romanesti au avut anul trecut celei mai mari venituri din dobanzi si comisioane raportat la activele totale detinute, dar si cea mai mare rata a rentabilitatii capitalurilor proprii (return on equity - ROE) din tot spatiul Uniunii Europene (UE), potrivit datelor publicate intr-un raport al BCE.

Astfel, bancile locale au castigat anul trecut 4,5 miliarde de euro din dobanzi si comisioane, ceea ce inseamna o pondere de 5,8% din valoarea totala a activelor. De exemplu, in Ungaria si Polonia aceste venituri raporate la active au fost de circa 3,8%.

Rata rentabilitatii capitalurilor proprii a fost de 29,5% la nivelul sistemului bancar romanesc, aproape dublu fata de media tailor membre UE din Europa Centrala si de Est. Analistii spun insa ca datele prezentate de BCE nu sunt comparabile in totalitate.

"Prosperitatea a fost mare in Romania anul trecut. Economia a avut un varf, iar companiile au raportat rezultate extraordinare. Dar datele nu sunt comparabile in totalitate, datorita standardelor de raportare diferite. Mai mult, ele nu ofera o imagine foarte clara pentru ca trebuie corelate cu riscul", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.

Este de asteptat ca profitabilitatea bancilor locale sa scada considerabil anul acesta pe fondul cresterii cheltuielilor cu provizioanele de risc, al creditelor neperformante si in urma unei activitati scazute pe piata de creditare.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO