Bănci și Asigurări

Dacă băncile din România au cele mai mari dobânzi la credite faţă de alte ţări europene, inclusiv din Vest, se pot lăuda totuşi cu dobânzi la depozite mai mari. Faţă de Polonia şi Germania, unde cele mai mari bănci dau dobânzi la depozite de 2-3%, în România nivelul se duce încă spre 6-7%

Autor: Mircea Nica

30.11.2024, 11:00 870

Dobânzile la depozite oferite de băncile din România au început să se ducă uşor în jos de ceva timp, dar ritmul este mult mai lent comparativ cu trendul de scădere a dobânzilor din alte ţări Acum ofertele de dobânzi pentru depozitele retail în lei pentru 17 bănci de pe piaţa locală încep de la 4,5% şi ajung până la 7% pentru scadenţa de 12 luni În cazul Poloniei, pe scadenţa de 12 luni dobânda la depozite pentru trei dintre cele mai mari bănci sunt de 2-2,5%, în timp ce în Germania, băncile oferă dobânzi de 2,6-2,75% pe scadenţa de 12 luni.

Dobânzile la depozitele la termen pentru populaţie în lei au ajuns acum spre finalul anului la un interval de 4,5%, până la 7% pentru 17 bănci active pe piaţa locală, cele mai multe oferind dobânzi la depozite între 5% şi 6%, conform simulării efectuate de ZF pe comparatorul online Conso.ro. În ceea ce priveşte dobânzile la depozitele oferite de băncile mari din Polonia şi Germania, nivelul se află între 2% şi 3%, conform site-urilor băncilor din ţările respective. Dacă în România băncile dau credite cu dobânzi mai mari decât în regiune sau în Europa, la depozite stau chiar bine faţă de alte ţări, dar nu trebuie pierdută din vedere corelaţia dintre credite şi depozite. Dacă nivelul dobânzilor la credite se află la un anumit nivel, dobânzile la depozite trebuie să urmeze trendul.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro