Bănci și Asigurări

Băncile din România sunt cele mai profitabile din Uniunea Europeană, de trei ori mai profitabile decât în Franţa sau Germania. Băncile din România au o rentabilitate a capitalului de 20%, faţă de o medie din UE de 8%

Băncile din România sunt cele mai profitabile din...

Autor: Mircea Nica

06.02.2023, 00:07 14921

Paradoxal, România este cel mai slab bancarizată ţară din UE, cu o pondere a activelor bancare în PIB de aproximativ 50%, faţă de o medie UE de circa 250%.

Băncile din România au cea mai mare rentabilitate a capitalului (ROE), de aproape 20%, mai mult decât dublă faţă de media Uniunii Europene (UE), ridicând o serie de întrebări: cum se explică acest nivel ridicat al profitabilităţii băncilor din România? nu este suficientă concurenţă în sistemul bancar românesc? Paradoxal, România este cel mai slab bancarizată ţară din UE, cu o pondere a activelor bancare în PIB de doar 50%, în timp ce media UE este în jurul a 250%.

Aurelian Dochia, analist economic, a explicat pentru ZF că ROE este un indicator care de mulţi ani diferenţiază România faţă de alte ţări din Europa, în sensul că întotdeauna rentabilitatea capitalului din România a fost mai mare. „Acest lucru ar trebui pus pe seama faptului că România tocmai de asta este atractivă şi trebuie să fie atractivă pentru investitorii străini oferind o rentabilitate mai mare a capitalului. Nu numai în domeniul bancar, ci şi în alte domenii. Este clar că un investitor din Austria de exemplu şi-ar pune întrebarea de ce să se extindă în România, o ţară pe care o cunoaşte mai puţin,  unde mediul nu este la fel de confortabil precum cel din Austria, iar riscurile sunt mai mari. Orice investitor îşi pune întrebarea aceasta“, a explicat Aurelian Dochia.

El a mai spus că lucrurile evoluează în timp şi consideră că încet - încet acest diferenţial de rentabilitate se va diminua, dar va exista în continuare o diferenţă între ţările din Europa.

„Eu cred că încet-încet acest diferenţial de rentabilitate se va diminua, dar acesta va exista în continuare între ţările din Europa, ca să nu mai vorbim de diferenţele care pot să apară între perioade diferite. Într-o ţară la un moment dat pot exita dificultăţi temporare, pot exista şi pierderi, dar până la urmă pe termen lung ceea ce determină diferenţele între rentabilitatea capitalului dintre ţări este percepţia faţă de risc. Acest lucru îl vedem şi la obligaţiuni., inclusiv obligaţiunile guvernamentale. Ştim foarte bine că România se împrumută mult mai scump faţă de alte ţări pentru că există o percepţie de risc în România mai mare“, susţine Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO