Bănci și Asigurări

Băncile scumpesc creditele în loc să le ieftinească. Cum comentaţi?

Băncile scumpesc creditele în loc să le ieftinească. Cum comentaţi
15.08.2010, 23:59 92

Bancherii au început din vară să scumpească din nou creditelepentru populaţie după ce reduseseră gradual dobânzile în primeleluni ale anului, speriaţi de perspectiva creşterii inflaţiei şi acosturilor de refinanţare. Orice sumă plătită în plus la bancăînseamnă un minus pentru consum într-un moment în care economiaîncearcă să iasă din recesiune şi este evident că nu va reuşi acestlucru doar pe baza cererii externe.

Astfel, în timp ce în economiile din Occident băncile aumicşorat dobânzile pentru a a ajuta la relansare, în România îşitransferă costurile integral asupra populaţiei şi companiilor. Caurmare, politica BNR de micşorare a dobânzii de referinţă, niciaceasta foarte decisă, este lipsită de efecte.

În iunie, băncile au majorat în medie cu 0,6 puncte procentualecostul creditelor de consum în lei aflate în sold. Dobânda anualăefectivă (DAE) la creditele noi a urcat cu 0,5%, până la 17,8%,arată datele BNR.

"Ordonanţa de Urgenţă privind creditele de retail cere ca toateîmprumuturile noi să fie legate de ROBOR (indicele pieţei monetareinterbancare - n. red.), iar dobânzile pe piaţă au crescut îniunie. Mai mult, în perioada următoare costul împrumuturilor nu arecum să mai scadă având în vedere prognozele de creştere ainflaţiei", comentează directorul de retail al unei bănci din topzece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO