Bănci și Asigurări

Băncile şi-au împărţit venituri din dobânzi de 11 miliarde de lei în 2015. BCR, BRD şi Banca Transilvania au luat jumătate din veniturile totale încasate

Băncile şi-au împărţit venituri din dobânzi de 11...

Autor: Anelis Baciu

27.04.2016, 19:00 557

Cele mai mari cinci bănci din sistem, BCR, BRD, Ban­ca Transilvania, Raif­fei­sen, UniCredit, au luat anul trecut o felie de aproa­pe 70% din veniturile totale din do­bânzi, echivalentul a 7,2 mld. de lei (1,6 mld. euro), potrivit datelor agre­ga­te de ZF. Concentrarea câştigurilor din do­bânzi, principala sursă de venituri pen­tru bănci, este şi mai mare la nivelul pri­milor trei jucători, în condiţiile în care BCR, BRD şi Banca Transilvania au jumătate din sumă, adică 5 mld. de lei.

Pe componenta de comisioane, cele mai mari cinci bănci au luat anul trecut 50% din veniturile de acest tip.

Proporţia câştigurilor s-a păs­trat în 2015, dar se observă că deşi au re­uşit să resusciteze activitatea de cre­di­tare, băn­cile locale nu reuşesc să facă un câş­tig mai mare din activitatea de bază.

Dintre cele mai mari cinci bănci din piaţă, doar Banca Transilvania a reuşit să-şi majoreze veniturile din dobânzi, în timp ce BCR, BRD, Raiffeisen şi UniCre­dit au raportat scăderi ale câşti­gurilor faţă de 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO