Bănci și Asigurări

Băncile şi-au mărit capitalul cu numai 53 mil. euro în S1

Autor: Razvan Voican

14.09.2012, 00:08 245

Sistemul bancar a înregistrat în primul semestru majorări de capital care au însumat 53 de milioane de euro, reprezentând numai 14% din suplimentările de capital operate pe parcursul anului trecut.

În prima jumătate din 2011 majorările fuseseră duble, de 110 mil. euro, în condiţiile în care Banca Naţională îi presa pe acţionarii băncilor - atât străine - inclusiv cu capital elen, cât şi româneşti - să consolideze capitalul pe măsura pierderilor provocate de deteriorarea rapidă a portofoliilor de credite.

Trecerea băncilor la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) de la 1 ianuarie le-a oferit un respiro din punctul de vedere al cerinţelor de provizionare, însă acumularea de noi pierderi la sfârşitul semestrului I (192 mil. lei) şi menţinerea trendului de creştere a costurilor cu creditele proaste ar putea pune din nou presiune pe capital.

Rata solvabilităţii se menţine aproape de 15%, nivel pe care BNR îl consideră confortabil. Cât priveşte riscul de contagiune externă, acesta s-a mai diminuat cel puţin pe relaţia cu Grecia, ponderea băncilor cu capital elen în activele sistemului coborând vizibil de la 17,5% în 2008 la 12% în iunie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO