Bănci și Asigurări

Băncile şi-au redus pierderile în trim. III la 55 de milioane de euro

Autor: Liviu Chiru

31.10.2010, 20:00 20

Băncile locale au înregistrat în trimestrul al treilea opierdere cumulată de 55 de milioane de euro, considerabil mai micădecât cea din tri­mestrul al doilea, când conta­bilizaseră un minusde circa 150 de milioane de euro.

"Dintre băncile mari, majoritatea s-au menţinut pe profit, iarrezultatele cu plus tota­li­zează un câştig de 1,3 mi­liarde lei.Restul băn­cilor au cumu­lat pierderi de 1,77 miliarde lei.Problema prin­cipală ră­mâne, ca şi pâ­nă acum, creştereaprovizioanelor în tot sistemul", a declarat Nicolae Cin­teză,directorul Direcţiei Supra­veghere din BNR, citat deMediafax.
Pierderile la nivelul sistemului bancar au urcat astfel cu 240,5mi­lioane lei în trimestrul al treilea şi au ajuns la 474 milioanelei (110 milioane euro) la sfârşitul lunii septembrie.

La jumătatea anului BNR calcu­lase o pierdere de 234 de milioane delei (55 mil. euro) pentru băncile locale, după ce pe primele treiluni se înregistrase un profit de circa 100 de milioane deeuro.
Rezultatele sunt calculate conform standardelor româneşti decontabilitate (RAS), care prevăd un tratament mai dur al creditelorcare înregistrează restanţe la plata ratelor decât stan­dardeleinternaţionale de raportare finan­ciară (IFRS).
Astfel, în conta­bilitatea locală un credit cu restanţe mai vechide 90 de zile trebuie provi­zio­nat integral, iar banca poatededuce doar 25% din valoarea garanţiilor deţinute. Bancherii aucerut constant adop­tarea IFRS pentru calculul provi­zioa­nelor şipe plan local, pentru că rezultatele cal­cu­late în RAS di­ferăsem­ni­fi­cativ de ce­le ra­portate că­tre ac­ţionarii stră­ini.BNR nu a agreat însă această va­rian­tă, astfel că adop­tarea IFRSa ră­mas pro­gra­ma­tă pentru 2012.

La sfârşitul lunii august, creditele încadrate ca "pierdere"totalizau 32,3 mld. lei (7,5 mld. euro), repre­zen­tând 15,8% dintotalul finanţărilor acordate de bănci, potrivit celor mai recentedate ale BNR. În aceste condiţii, volumul provizioanelorcon­sti­tuite de bănci a urcat la 22 mld. lei în august (5,2 mld.euro), în creştere cu 40% faţă de începutul anului.
Anul trecut, sistemul bancar a înregistrat un profit net de 815mi­lioane lei (200 de milioane euro), în condiţiile în care 22 deinstituţii de credit au încheiat exerciţiul financiar pe plus, iar20 de bănci au raportat pierderi, potrivit datelor centralizate deBNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO