Bănci și Asigurări

Băncile şi companiile de asigurări îşi pierd încrederea: Londra a fost detronată de către New York din postura de cel mai atractiv centru financiar

Băncile şi companiile de asigurări îşi pierd...

Autor: Răzvan Botea

13.09.2018, 00:00 383

Oraşul american New York a depăşit Londra în topul celor mai atractive centre financiare, a arătat un sondaj citat de agenţia Reuters.

Schimbarea de situaţie se datorează deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, iar unele bănci îşi mută operaţiunile din Londra. Brexitul este cea mai mare provocare pentru industria financiară din Londra de la criza financiară încoace, deoarece ar putea însemna ca băncile şi asigurătorii să piardă accesul către piaţa din UE.

New York a ajuns pe primul loc în topul celor mai atractive centre financiare, urmat de Hong Kong şi Singapore, în indexul global al celor de la Z/Yen. Scorul Londrei a scăzut cu 8 puncte în ultimele 6 luni, oraşul britanic înregistrând cel mai mare declin dintre toate centrele financiare vizate de studiu.

Realizatorii sondajului spun că declinul este o reflexie a ieşirii Marii Britanii din comunitatea europeană. „Ne apropiem din ce în ce mai mult de ziua ieşirii şi încă nu ştim care vor fi relaţiile dintre Londra şi alte centre financiare din UE. Frica de a pierde din business în favoarea altor centre financiare este motivul declinului în sondaje al Londrei şi există îngrijorarea că Londra îşi va pierde din competitivitate“, a spus agenţiei Reuters Mark Yeandle, cofondator al indexului.

De la anunţul intenţiei Marii Britanii din 2016 de a părăsi Uniunea Europeană, mai multe companii puternice din domeniul finanţelor au început să-şi mute angajaţi din Londra către alte ţări care vor rămâne în Uniunea Europeană, pentru a-şi păstra fluxul de trading existent în spaţiul european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO