Bănci și Asigurări

Băncile şi firmele de asigurări au primit injecţii de capital de 2,5 mld. lei de la acţionarii din străinătate în patru luni

Băncile şi firmele de asigurări au primit injecţii de...

Autor: Claudia Medrega

29.05.2015, 00:03 202

Trei bănci, cinci companii de asigurări, două companii de credite de consum şi una de recuperare de creanţe au primit injecţii de capital de la acţionarii străini în valoare de 2,5 mld. lei (circa 560 mil. euro) în primele patru luni, potrivit datelor publicate de Registrul Comerţului. Cea mai mare injecţie de capital de la începutul anului, de echivalentul a 2,1 mld. lei, a fost efectuată de Volksbank, în baza acordului de preluare realizat cu Banca Transilvania. Banca Transilvania va acorda discounturi de până la 30-40% clienţilor Volksbank care au credite în franci elveţieni pentru a le transforma din franci în lei sau euro. Banca Transilvania, a treia mare bancă din România în funcţie de active, a semnat în decembrie un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România.

O infuzie de echivalentul a 175 mil. lei a fost efectuată de grupul maghiar OTP, care deţine o bancă de talie medie pe piaţa locală. Maghiarii au adus de mai multe ori după izbucnirea crizei bani la capitalul băncii locale, care a raportat pierderi timp de mai mulţi ani din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele de risc. OTP Bank a ajuns astfel la un capital social de aproape un miliard de lei, adică 4% din capitalul sistemului bancar. Banca a revenit pe profit anul trecut, dar o parte din majorarea de capital ar putea fi necesară pentru aco­peri­rea pierderilor din anii precedenţi, precum şi pentru cheltuielile generate de procesul de integrare a Millennium, banca preluată de la grupul portughez cu acelaşi nume.

Grupul austriac Uniqa, care deţine doi asigurători pe piaţa românească, a finalizat o operaţiune de majorare a capitalului subsidiarei locale de asigurări generale cu 25 milioane de euro (111 mil. lei).

Celelalte majorări de capital din au fost de valori mai mici. Polonezii de la Getin Holding, care au preluat la finalul lui 2013 Romanian International Bank, au adus 14 mil. lei la capitalul băncii locale. Banca a primit totodată şi o linie de finanţare de 8 mil. lei, în condiţiile în care anul trecut a traversat un proces de curăţare de neperformante şi de reaşezare a modelului de business, iar acum se pregăteşte să reia creditarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO