Bănci și Asigurări

Băncile şi IFN-urile vor raporta la BNR informaţii suplimentare despre creditele peste 20.000 lei

Băncile şi IFN-urile vor raporta la BNR informaţii...

Autor: Raluca Ghinea

10.03.2015, 16:41 575

Baza de date a Centralei Riscului de Credit va fi completată cu informaţii noi referitoare la debitori şi credite, datele solicitate fiind atât calitative, cât şi cantitative, potrivit unui proiect de regulament BNR pentru modificarea Regulamentului Băncii Naţionale a României 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea Centralei Riscului de Credit.

Centrala este specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei bănci, instituţii financiare nebancare din Registrul special, a instituţiilor de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare sau a celor emitente de monedă electronică care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare faţă de acei debitori care au împrumutat peste 20.000 lei, precum şi a informaţiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de către posesori.

BNR cere astfel băncilor şi IFN-urilor să declare suplimentar date referitoare la expuneri neperformante, improbabilitate de plată, restructurări/refinanţări ale creditelor, sume lunare de plată, raportul valoarea creditului pe garanţii, gradul de îndatorare, dobânzi, valoarea activului ponderat la risc, factorul de conversie asociat părţii extrabilanţiere, expunerea la riscul de credit, ajustări la nivelul individual pentru depreciere şi tip provizionare.

În plus, vor fi raportate informaţii cu privire la detalierea serviciului datoriei în funcţie de numărul zilelor de întârziere la plată, detalierea tipului de ipoteci imobiliare şi respectiv a valorii acestora.

În prezent, informaţiile transmise către CRC vizează tipul creditului, termenul de acordare, tipul garanţiei şi valoarea acesteia, serviciul datoriei, data acordării şi data scadenţei, valuta în care s-a acordat creditul, suma acordată, suma datorată utilizată şi neutilizată la momentul raportării, suma restantă, credit/angajament luat împreună cu alţi debitori, stare credit, clasa de rating şi probabilitatea de nerambursare.

De asemenea, sunt raportate date despre fraudele cu carduri comise de posesori, respectiv date identificare posesor card, tip card, valuta, data constatării fraudei şi suma fraudată.

Proiectul mai prevede că netransmiterea informaţiei de risc de credit sau transmiterea unor informaţii eronate se sancţionea cu amendă de 500 de lei dacă sunt identificaţi 20 debitori neraportaţi sau grupuri neraportate, respectiv raportaţi/raportate eronat. La această sumă se adaugă câte 25 de lei pentru fiecare debitor sau grup neraportat, precum şi pentru cei raportaţi eronat identificaţi peste numărul de 20.

Informaţia eronată de risc de credit se referă la codul de identificare a debitorului, codul situaţiei speciale, tipul şi valoarea garanţiilor, suma datorată utilizată şi neutilizată, suma restantă, codul serviciului datoriei, data scadenţei, încadrarea debitorului şi componenţa grupurilor.

Instituţiile de credit vor raporta anumite informaţii lunar, iar altele trimestrial, în ultima categorie încadrându-se date referitoare la valoarea activului ponderat la risc, factorul de conversie asociat părţii extrabilanţiere şi expunerea la riscul de credit.

Raportările vor fi transmise în februarie pentru decembrie, în mai pentru martie, în august pentru iunie şi în noiembrie pentru septembrie, potrivit proiectului de regulament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO