Bănci și Asigurări

Băncile stau pe excedent de lichiditate şi trebuie să crească creditarea

Băncile stau pe excedent de lichiditate şi trebuie să...

Autor: Claudia Medrega

09.03.2021, 07:00 634

Piaţa interbancară a rămas şi în februarie pe excedent de lichiditate, iar băncile care au avut zile pe care le-au încheiat cu lei în exces au apelat în a doua lună a acestui an la facilitatea de depozit pe o zi oferită de BNR, precum şi la licitaţiile de atragere de depozite.

În februarie, suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a ajuns la 1,3 mld. lei, în scădere faţă de volumul din ianuarie, de 8,4 mld. lei, care a fost cel mai ridicat nivel lunar din ultimii aproape trei ani. Dobânda medie oferită de BNR băncilor la depozite a scăzut în februarie la 0,75% pe an, de la 0,88% în ianuarie şi 1% în ultimele luni din 2020. Totodată, în februarie băncile au depus bani la BNR şi prin licitaţiile de atragere de depozite, stocul mediu depăşind 1,1 mld. lei. Dobânda medie în acest caz a fost de 1,25% pe an.  În ianuarie, nu au fost astfel de licitaţii pentru atragerea depozitelor, operaţiunile din februarie fiind primele după martie 2020.

BNR a redevenit în ianuarie 2021 debitor net în raport cu băncile comerciale, odată cu intrarea pieţei in­ter­bancare pe excedent de lichiditate. Pe palierul creditării se observă că împrumuturile private totale au început 2021 cu o creştere anuală de 5,1% faţă de ianuarie 2020, ritmul încetinind faţă primele luni ale anului trecut, iar soldul împrumuturilor populaţiei şi companiilor a ajuns la 283,5 mld. lei, după cum reiese din datele BNR.

Comparativ, în ianuarie 2020 creditul privat creştea cu 6,9% faţă de ianuarie 2019.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro