Bănci și Asigurări

Băncile stau pe munţi de bani şi coboară abrupt dobânzile la depozitele la 12 luni, de la 8% la 6%. Ofertele de dobândă la băncile mai mici sunt mai competitive, dar şi la ele se văd scăderi consistente.

Băncile stau pe munţi de bani şi coboară abrupt...

Autor: Mircea Nica

10.02.2024, 14:10 42943

Dobânzile la depozitele retail la termen cu scadenţa la 12 luni oferite de cele mai mari 10 bănci în ianuarie 2024 sunt acum în jur de 6%, faţă de circa 8% în ianuarie 2023

Băncile stau pe munţi de bani şi coboară abrupt dobânzile la depozitele populaţiei pentru scadenţa de 12 luni, de la 8% la 6%, în condiţiile în care stocul depozitelor a crescut mult mai mult decât stocul creditelor.

Astfel, este supralichiditate în sistemul bancar, creditarea merge prost, şi băncile nu mai au nevoie să atragă economisirile românilor şi plătesc dobânzi tot mai mici la depozite.

De exemplu, stocul creditelor pentru firme a crescut doar cu 8,8 mld. lei în 2023 faţă de 2022, până la 112,3 mld. lei, în timp ce soldul depozitelor corporate a făcut un salt mai mare, de 24 mld. lei, până la 183,5 mld. lei în 2023. Şi în ceea ce priveşte soldul depozitelor populaţiei, creşterea a fost de 40 mld. lei în 2023 faţă de 2022, până la 218,3 mld. lei, ceea ce arată supralichiditatea din sistemul bancar.

Ofertele dobânzilor la depozitele la termen pentru persoane fizice cu scadenţa de 12 luni ale principalelor 10 cele mai mari bănci de pe piaţa locală au scăzut până la niveluri cuprinse între 5% şi 7%, după o perioadă în care băncile au mers cu do­bânzile până aproape de 9% în contextul unei inflaţii de două cifre.

Acum, paşii de scădere a dobânzilor la depozite înseamnă şi un semnal din partea băncilor că perspectivele viitoare includ o reducere a inflaţiei, iar ofertele încep să se ajusteze în acest sens.

În ceea ce priveşte dobânzile oferite de bănci la depozitele la termen, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, băncile au redus deja dobânzile la depozitele bancare la termen cu aproximativ două puncte procentuale. De la maximele atinse de 9% sau chiar 10%, dar la scadenţe mult mai mari de 12 luni, la aproximativ 6% în luna ianuarie 2024, aceasta fiind media.

Unele bănci din cele 10 cele mai mari de pe piaţa locală oferă dobânzi şi sub 6%, precum BRD, Banca Transilvania, ING Bank sau BCR, în timp ce OTP Bank, CEC Bank şi Alpha Bank oferă dobânzi puţin mai mari de 6% pe o perioadă de 12 luni.

Analiştii spun că reducerea dobânzilor la depozite depinde de evoluţia dobânzilor de pe piaţa monetară, dar şi de dobânda de politică monetară. Dar, dobânda-cheie a rămas la 7% în ultimul an, chiar şi în cea mai recentă şedinţă a BNR pe probleme de politică monetară din ianuarie 2024.

„În general, trendul, şi local în ultimul an şi internaţional, este că dobânzile au atins maximele şi acum sunt pe scădere. Cât de repede vor scădea? Depinde de cât de rapid va fi procesul dezinflaţionist. Piaţa monetară depinde de băncile centrale, acesta este canalul de transmisieî, a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

Mergând dincolo de cele 10 cele mai mari bănci din sistemul bancar, ofertele la dobânda la depozitele bancare la termen pe o perioadă de 12 luni sunt puţin mai competitive, ajungând la peste 7%, cum este cazul TBI Bank şi Intesa Sanpaolo.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24