Bănci și Asigurări

Băncile stau pe un munte de lei, dar nu dau credite. Banii stau la BNR cu 0,25%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

11.02.2015, 00:03 1198

Băncile au depus la Banca Naţională prin facilitatea de depozit pe o zi 13 miliarde de lei în fiecare zi lucrătoare din luna ianuarie a acestui an, de două ori peste media zilnică din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care bancherii au lichidităţi, dar sunt reticenţi să plaseze banii în economia reală.

Bancherii se mulţumesc practic să-şi ţină banii la BNR cu o dobândă de numai 0,25% pe an în loc să accelereze creditarea, în condiţiile în care se plâng că nu găsesc suficienţi clienţi solvabili pe care să îi împrumute. Pe de altă parte, clienţii se plâng de dobânzile şi comisioanele prea mari.

La finalul anului trecut, băncile aveau un stoc de credite acordate populaţiei şi companiilor de aproximativ 212 miliarde de lei (9,4 mld. euro), în scădere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, ceea ce reflectă reticenţa bancherilor de a finanţa economia.

Facilitatea de depozit pusă la dispoziţie de banca centrală permite instituţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeterminată, dacă nu identifică alte plasamente.

Creşterea sumelor plasate la BNR vine în condiţiile în care în ultimele luni lichiditatea existentă pe piaţă s-a îmbu­nă­tăţit, situaţie reflectată de scăderea constantă a dobânzilor la lei pe piaţa monetară.

Dobânda Robor la 3 luni a ajuns săptămâna această la minimul istoric de 1,4% pe an, la jumă­tate faţă de nivelul înregistrat în toamna anului trecut.

Dobânzile interbancare crescuseră puternic în luna septembrie a anului trecut, iar atunci banca centrală a intervenit pe piaţă şi a injectat prin mai multe operaţiuni repo aproximativ 9 miliarde de lei în sistemul bancar. De exemplu, în septembrie anul trecut băncile au depus la BNR în fiecare zi lucrătoare circa 60 milioane de lei pe fondul lipsei de lichiditate. În noiembrie, sumele ajunseseră deja la 6,8 mili­arde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO