Bănci și Asigurări

Băncile străine au scos un miliard de euro din depozite în patru luni

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

14.07.2013, 21:38 1311

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de băncile străine la filialele locale însumau 6,9 mld. euro la sfârşitul lunii mai, cu un miliard de euro sub nivelul din ianuarie.

Comparativ cu soldul maxim atins în august 2011 scăderea ajunge la 1,7 mld. euro, reprezentând o faţetă a aşa-numitului proces de dezintermediere care marchează din ce în ce mai vizibil piaţa bancară.

Fiind vorba despre depozite cu scadenţe de la doi ani în sus, cel puţin sunt evitate retrageri bruşte, dezordonate ale finanţărilor de la grupurile de origine.

În anii de criză, depozitele pe termen mediu şi lung au devenit o formă de sprijin preferată de băncile străine, mai ales că această categorie de pasive este exceptată de la plata rezervelor minime obligatorii. De la începutul lui 2009 şi până în vara lui 2011, când a fost înregistrat vârful de 8,6 mld. euro, au intrat în băncile locale circa 3,5 mld. euro.

Acum banii pleacă pe măsură ce depozitele ajung la scadenţă, în condiţiile în care puţine bănci străine mai găsesc motivaţia pentru a mobiliza resurse destinate businessului local.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO