Bănci și Asigurări

Bancile straine muta pe termen lung finantarile filialelor locale

Bancile straine muta pe termen lung finantarile filialelor locale
16.07.2009, 17:54 19

Soldul depozitelor pe termen mediu si lung ale nerezidentilor - care reflecta in general instrumente complexe prin care bancile locale atrag finantari de la actionarii straini- a urcat in mai cu 562 de milioane de euro sau 10%, pana la 5,92 miliarde de euro. Acesta este cel mai inalt nivel atins din octombrie anul trecut si se apropie chiar de varful istoric de 6,1 miliarde de euro, inregistrat in august anul trecut. In ultimele luni din 2008 a avut loc o iesire masiva de fonduri, soldul coborand pana la 5,1 miliarde de euro in ianuarie anul acesta. Pentru aceste depozite bancile au platit deja 917 milioane de euro de la inceputul anului, reprezentand dobanzi si rambursari.
"Se produce o migratie de la finantarea pe scadente scurte catre scadente mai lungi. Aceasta se va accentua si din regulamentul de rezerve minime si din normele de lichiditate ale BNR. Va fi o reducere a datoriei pe termen scurt", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. De altfel, in luna mai datoria externa pe termen scurt a coborat cu doua miliarde de euro, pana la 18 miliarde de euro.
Miscarea vine in contextul in care BNR permite bancilor din mai sa nu mai constituie rezerve minime obligatorii pentru fondurile atrase pe perioade mai mari de doi ani. Pentru sumele care trebuie rambursate intr-o perioada mai scurta de doi ani, bancile trebuie sa faca rezerve de 40%.
De altfel, chiar guvernatorul BNR Mugur Isarescu a subliniat recent ca are loc o mutare a datoriei pe termen scurt catre scadente mai lungi. Nivelul ridicat al datoriei pe termen scurt era considerat, alaturi de deficitul de cont curent imens, unul dintre principalii factori de risc privind soliditatea economiei romanesti.
Mutarea datoriilor de pe perioade scurte catre scandente mai lungi favorizeaza bancile, care nu mai sunt expuse fata de potentiale iesiri de fonduri importante pe termen scurt.
Totodata, se atenueaza si problemele legate de necorelarea maturitatii dintre finantarile acordate in general pe perioade lungi, pe de o parte, si resursele atrase, pe de alta parte, care au maturitati scurte. "Este mult mai sanatos din punctul de vedere al riscului. Totodata, se rezolva si o problema macro, nivelul ridicat al datoriei pe termen scurt fiind unul dintre factorii invocati de agentiile de rating cand spun ca avem vulnerabilitati", mai spune Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO