Bănci și Asigurări

Băncile străine prezente în Cehia au pierdut ieri până la 3% din valoarea pe bursă după anunţul privind naţionalizarea dividendelor

Business internaţional

Andrej Babis, premier al Cehiei: Vorbim cu băncile şi le spunem ca din aceste dividende să ne lase o parte, obligatoriu. Putem vorbi despre 10 până la 20%.

Andrej Babis, premier al Cehiei: Vorbim cu băncile şi le spunem ca din aceste dividende să ne lase o parte, obligatoriu. Putem vorbi despre 10 până la 20%.

Autor: Anelis Baciu

10.05.2019, 00:05 1346

Grupurile bancare prezente pe piaţa din Cehia înregistrau ieri la ora locală 17:20 scăderi de până la 3% ale acţiunilor, ca urmare intenţiei guverului ceh de a forţa băncile să verse până la 20% din dividende într-un nou fond de dezvoltare administrat de stat.

Acţiunile grupului austriac Erste care deţine Ceska spo­ritelna, a doua cea mai mare bancă după active din Cehia în 2018, înregistrau o scădere de 2% pe bursa de la Viena, în timp ce declinul în cazul acţiunilor Raiffeisen ajungea la 3%. Raiffeisen deţine a cincea cea mai mare bancă după active din Cehia. O scădere de aproape 3% afişau şi acţiunile grupului KBC la bursa din Bruxelles. KBC este proprietarul CSOB, în prezent cel mai mare jucător din piaţa bancară din Cehia. CSOB a devenit în 2018 cea mai mare bancă din Cehia cu active de 53,6 mld. euro, depăşind sucursala Erste Ceska sporitelna care a raportat active de 50,7 mld. euro.

Nici acţiunile grupului Société Générale nu au rămas fără reacţie la situaţia din Cehia, marcând ieri o scădere de 2% pe bursa de la Paris. Société Générale deţine în Cehia Komercni Banka, al treilea cel mai mare jucător în funcţie de active. Komercni Banka este listată şi la bursa din Praga, unde acţiunile înregistrau un declin de peste 1%.

O scădere mai puternică, de aproape 3%, afişau titlurile Moneta Money Bank, instituţie de credit la cârma căreia se află Tomas Spurny, fost CEO al BCR în perioada 2012-2015. Înainte de listarea pe bursă care a avut loc în 2016 Moneta Bank a fost de­ţinută  de gigantul american General Electric.

Băncile cehe ar trebui să plătească până la 20% din dividende într-un nou fond de dezvoltare ad­mi­nis­trat de stat, potrivit premierului ceh Andrej Babis.

„Vorbim cu băncile şi le spunem ca din aceste dividende să ne lase o parte, obligatoriu. Putem vorbi despre 10 până la 20%“, a declarat Babis la o televiziune locală. Babis a pre­cizat că discuţiile cu băncile sunt încă în desfăşurare, iar suma de plată este supusă nego­cie­rilor. Inten­ţia de naţio­nali­zare a di­videndelor vine pe fon­dul încercării guvernu­lui ceh de a căuta noi surse de ve­nituri pentru a con­tracara înce­ti­nirea creşterii economice.

Babis, om de afaceri şi mi­lionar, a refuzat introdu­ce­rea unui impozit sectorial asu­pra activelor băncilor, după cum au propus parte­ne­rii de gu­vernare, social-democraţii, ca soluţie pentru strân­ge­rea de venituri buge­tare. Babis a respins ideea unei taxe sec­toriale afirmând că aceas­ta ar afecta economia şi con­su­matorii. În schimb, a spus premierul,  băncile ar putea vărsa bani într-un nou fond de dezvoltare al statului,

Asociaţia bancară cehă este împotriva unei taxe sectoriale, spunând că o astfel de măsură ar putea afecta capa­citatea sistemului bancar de a finanţa economia.

anelis.baciu@zf.ro

Cehia este cea mai dezvoltată economie est-europeană, iar activele sectorului bancar din Cehia cumulează 303 mld. euro, de circa trei ori mai mult decât activele sectorului bancar local.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO