Bănci și Asigurări

Bancile străine se uită cu teamă la iniţiativa noului partid de la putere din Polonia, de a introduce o taxă de 0,39% pe active

Bancile străine se uită cu teamă la iniţiativa noului...

Autor: Mihaela Pascari

28.12.2015, 14:54 546

Noul guvern de la putere din Polonia are în vedere introducerea unei taxe de 0,39% pe activele bancare, într-o mişcare care se înscrie într-un context de iniţiative care îi îngrijorează pe investitori, comentează Financial Times.

Partidul la putere din Polonia, “Lege şi Ordine”, este văzut de către investitori şi multinaţionale pe urmele partidului Fidesz din Ungaria, la putere din 2010, care a introdus deja astfel de taxe pe activele bancare şi alte impozite speciale pentru multinaţionale. Rata este mai mică decât în Ungaria, unde iniţial era de 0,53%, iar după negocieri între Budapesta şi bănci, guvernul maghiar va scădea taxa anul viitor la 0,31% din active. “Cu această taxă, ne permitem să reducem impozitele pentru firmele de dimensiuni mici şi medii, devenind astfel foarte orientaţi către mediul de afaceri”, a explicat, Mateusz Morawiechi, Ministrul Economiei, un executive care condus anterior Bank Zachodni WBK.

De asemenea, Polonia are în plan să uşureze presiunea asupra debitorilor care au luat împrumuturi în franci elveţieni. Băncile străine deţin mai mult de 70% din activele bancare din Polonia. Cele mai mari sunt aceleaşi ca şi în Ungaria: Unicredit din Italia şi Raiffeisen din Austria, precum şi altele, cum ar fi Commerzbank şi ING.

Analiştii şi executivii se tem că noul guvern al Poloniei va obliga băncile să acopere o cotă mult mai mare din costurile de conversie a ipotecilor în zloţi la cursuri preferenţiale decât guvernul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO