Bănci și Asigurări

Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 3,7 mld. euro anul trecut

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

29.05.2014, 00:04 410

Stocul finanţărilor de la băncile străine a scăzut în 2013 cu aproximativ 3,7 mld. euro, până la 33,5 mld. euro, potrivit statisticilor incluse în “monitorul trimestrial al dezintermedierii” din regiune publicat periodic de BERD, BEI, Comisia Europeană, FMI, IFC şi BM în cadrul proiectului Vienna Initiative.

Un vârf al dezintermedierii faţă de România a fost înregistrat în primul trimestru al anului trecut, cu ieşiri de aproape 1,5 mld. euro. Volumul expunerilor s-a stabilizat în T2, pentru ca un noul val de retrageri ale finan­ţării externe să apară în trimestrul al treilea. Potrivit raportului de monitorizare a expunerilor băncilor străine, în T4 România a făcut parte din grupul de patru ţări din regiune (incluzând Letonia, Macedonia şi Rusia) care au continuat să înregistreze o înrăutăţire a fluxurilor externe de capital, luând în calcul atât finanţarea prin canale bancare, cât şi investiţiile de portofoliu.

În schimb, Slo­venia, Slovacia, Croaţia şi Ungaria au înregistrat în trimestrul 4 reveniri ale capitalului străin inclusiv ca urmare a emisiunilor de obligaţiuni suverane lansate pe pie­ţele internaţionale de capital. Spre comparaţie, Polonia a pierdut anul trecut 2,4 mld. euro din finanţarea externă de la bănci, iar Ungaria circa 5,3 mld. euro în contextul războiului dus de autorităţile de la Budapesta cu bancherii străini atât prin aplicarea unei taxe bancare speciale, cât şi a iniţiativelor legislative succesive de uşurare a poverii creditelor în valută contractate de populaţie.

România a continuat să piardă din finanţarea externă de la bănci în condiţiile în care a rămas în 2013 în categoria ţărilor cu o piaţă a creditului în contracţie, alături de Slovenia, Ungaria, Serbia şi Croaţia, în timp ce Polonia, Slovacia şi Turcia au urmat mai departe un trend de creştere. Potrivit unui sondaj realizat de BEI în rândul grupurilor bancare cu prezenţă pe mai multe pieţe din regiune, ceva mai mult de jumătate recunosc că şi-au redus expunerea totală, însă numai o treime anticipează că vor continua această mişcare în următoarele şase luni. Cea mai mare parte din scăderea expunerilor vine din reducerea finanţărilor intragrup – o tendinţă care este de aşteptat să continue în următoarele şase luni, deşi într-un ritm mai lent decât până acum.

Altă treime din grupurile regionale spun că intenţionează să-şi extindă businessul în mod selectiv pe anumite pieţe. Numai 13% vorbesc despre o strategie generală de creştere în regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO