Bănci și Asigurări

Băncile trebuie să afişeze comisioanele la bancomat din martie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

06.11.2014, 00:00 789

Băncile vor avea obligaţia ca din primăvara anului viitor să afişeze pe ecranul bancomatelor toate comisioanele pe care le percep clienţilor pentru tranzacţiile pe care aceştia le efectuează cu cardul de debit sau de credit, potrivit unui Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), publicat la începutul săptămânii în Monitorul Oficial.

Costurile operaţiunilor se vor afişa procentual pentru fiecare operaţiune de plată şi nu în sumă exactă aşa cum prevedea iniţial proiectul de ordin publicat de ANPC la sfârşitul lunii august. La acea dată, bancherii au avertizat că proiectul de ordin nu poate fi aplicat în forma prezentată din cauza limitărilor tehnice ale sistemului de ATM-uri, fiind necesare schimbări majore care ar implica costuri mari.

Pe ecranul bancomatului vor fi afişate toate informaţiile legate de costurile fiecărei operaţiuni efectuate, cum ar fi eliberarea de numerar, transfer între conturi, plată facturi sau oricare alt serviciu solicitat în mod expres de consumator prin intermediul ATM, înainte de momentul efectuării acestuia.

După caz, se va afişa şi suma minimă de plată. Clientul va avea posibilitatea, dacă tranzacţia nu îi este oferită în mod gratuit, să renunţe la efectuarea acesteia, prin apăsarea unui buton de anulare a respectivei operaţiuni. La tranzacţiile cu alte carduri decât cele emise de banca deţinătoare a ATM-ului  se va afişa următoarea avertizare „Atenţie! Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO