Bănci și Asigurări

Băncile vor dobânzi şi avansuri mai mari la Prima Casă

Băncile vor dobânzi şi avansuri mai mari la Prima Casă

Autor: Ovidiu Tempea

22.03.2011, 19:07 29

Nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare,comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şiconstituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicatede bănci în cazul diminuării la jumătate a garanţiei statului în programul PrimaCasă, iar Guvernul vrea o soluţie într-o săptămână.

"Trebuie ca în următoarea săptămână să se discute cu BNR ce sistemde provizionare va fi acceptat în cazul reducerii la jumătate a garanţiei statului şi cum va fiînregistrată ipoteca, precum şi avansul minimacceptat, pentru că banca centrală a aprobat norme deprudenţialitate pentru fiecare bancă în parte. BNRa făcut oricum derogare de la norme în programul Prima Casă, darcreditul era acoperit 100% de garanţia statului. Acum s-ar putea sănu mai fie de acord cu un avans minim de numai 5%", au declaratpentru MEDIAFAX surse bancare.


Băncile au ridicat problema modului de tratare agaranţiei ipotecare constituite de clienţi, careva fi scriptic împărţită între instituţiile de credit şi stat, darexecutarea va funcţiona, cel mai probabil, pe principiul creanţeibugetare, întrucât procedurile sunt mult mai rapide. În cazulbăncilor, executarea unor garanţii se poate prelungi pe perioadechiar mai lungi de doi ani.


Un alt aspect tehnic care va trebui negociat priveştecomisioanele deja achitate de către bănci la FondulNaţional de Garantare a Creditelor pentru ÎntreprinderiMici şi Mijlocii (FNGCIMM)pentru garanţii reprezentând 100% din valoarea creditelor acordateîn cadrul programului. În opinia bancherilor, pentru noile creditece vor fi acordate pe baza diminuării garanţiei deja contractate arurma să se plătească doar un comision modic, care să acoperecosturile de procesare a documentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO