Bănci și Asigurări

Băncile vor să dea un „test de competenţă bancară“ clienţilor pentru a fi sigure că aceştia înţeleg ce credit iau

Băncile vor să dea un „test de competenţă...

Autor: Anelis Baciu

26.06.2018, 00:04 443
BCR, BRD, Raiffeisen şi OTP Bank vor implementa până la finalul acestei veri un program de evaluare a clienţilor care va consta în posibilitatea susţinerii online a unui aşa-numit „test de competenţă bancară“.

Testul va consta în zece întrebări structurate pe două secţiuni: credit de consum şi credit imobiliar. Clientul promovează testul dacă răspunde corect la opt din cele zece întrebări. Printre întrebările care se pot regăsi la test se numără: ce semnalizează o creştere a dobânzii ROBOR? Ce înseamnă o rată a inflaţiei de 3%? Clientul care susţine testul trebuie să aleagă răspunsul din trei sau două variante. Un client poate să susţină testul de maximum 10 ori la o singură bancă, iar o variantă demo este deja disponibilă la adresa tcb.cerope.ro.
Testul de competenţă bancară nu are rolul de a tria clienţii, iar promovarea sa nu condiţionează acordarea unui credit. Testul de competenţă bancară este dezvoltat de Centrul Român pentru Politici Economice (CEROPE), condus de Valentin Lazea, economist-şef al BNR. Pe lângă test, CEROPE a realizat şi un manual care conţine 100 de întrebări şi răspunsuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO