Bănci și Asigurări

Bancpost are de recuperat peste 102 milioane de lei din proiectul imobiliar Pipera City, intrat în insolvenţă

Bancpost are de recuperat peste 102 milioane de lei din...

Autor: Cristina Cuncea

23.01.2015, 12:26 389

Administratorul judiciar RVA Insolvency a publicat tabelul definitiv al creanţelor al firmei Creativ Proprietăţi Imobiliare, prin care omul de afaceri intenţiona să dezvolte proiectul. Bancpost, care a finanţat proiectul, este cel mai mare creditor, cu două creanţe admise, de 109,8 milioane de lei (creanţă garantată), respectiv 10,48 milioane de lei (creanţă chirografară).

Proiectul a fost început în 2006, la scurt timp după ce Ivan a vândut companiile Düfa şi Henkel. Omul de afaceri s-a asociat cu Jonathan Youens în firma Creativ Proprietăţi Imobiliare, prin intermediul căreia cei doi au cumpărat de la George Becali, pentru 40 milioane de euro, un teren de 12 hectare din Voluntari, pe care intenţionau să dezvolte 200.000 de metri pătraţi de birouri, spaţii comerciale de 30.000 de metri pătraţi şi circa 800 de locuinţe.

Investiţia în proiect era estimată la 700 milioane de euro.

Proiectul nu a fost însă realizat, iar finalul lunii septembrie 2012 Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea firmei de intrare în insolvenţă.

Potrivit datelor RVA, creanţele Creativ Proprietăţi Imobiliare, admise de instanţă, se ridică la aproape 340 milioane de lei (75,5 milioane de euro). În afara de Bancpost, şi acţionarii firmei au fost înscrişi în tabelul definitiv al creanţelor, astfel că firma Creativ Invest Grup, controlată de cei doi oameni de afaceri, trebuie să recupereze 73,2 milioane de lei (peste 16 milioane de euro), în timp ce Marius Ivan mai are, separat, o creanţă în valoare de 14,7 milioane de lei (3,2 milioane de euro).

În tabelul definitiv al creanţelor a fost înscrisă şi firma Arealto Finance, cu 46,7 milioane de lei (peste 10 milioane de euro) şi Credal International, în calitate de fudiciar pentru London Settlement, cu 84,6 milioane de lei ( 18,8 milioane de euro).

Terenul deţinut de Creativ Proprietăţi Imobiliare este situat lângă proiectul de birouri Global City şi vizavi de parcul de afaceri Swan, ultimul, de asemenea, în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO