Bănci și Asigurări

Bancpost: Dobanda BNR urca pe 26 martie cu maximum un sfert de punct

Bancpost: Dobanda BNR urca pe 26 martie cu maximum un sfert de punct

Click pentru imaginea marita

24.03.2008, 18:49 49

O majorare a dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct, pana la 9,25%, reprezinta pasul maxim pe care banca centrala ar trebui sa-l faca in sedinta din 26 martie, considera Dan Bucsa, seful departamentului de cercetare al Bancpost. Este una dintre cele mai rezervate prognoze avansate pe piata.
"Date fiind rata ridicata a inflatiei, vulnerabilitatea cursului de schimb si nevoia atragerii de capitaluri pentru finantarea deficitului de cont curent, este de asteptat ca BNR sa decida majorarea ratei dobanzii de politica monetara, insa perspectivele economiei nu justifica reactii emotionale de genul celor care au aparut in unele analize externe", afirma Bucsa. El este fostul sef al serviciului Modele Monetare si Financiare din Directia de Modelare si Prognoze Macroeconomice a Bancii Nationale.
Dobanda BNR se situeaza la 9%, dupa o crestere cumulata de doua puncte procentuale incepand din toamna trecuta. In februarie anul acesta, si rata anuala a inflatiei a urcat la aproape 8%, subtiind rata reala de dobanda.
Miercuri, 26 martie, este programata urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie. Spre deosebire de opiniile locale, ana-listii straini reclama o majorare mult mai agresiva a dobanzii. Dupa ce Citi, JP Mogan si ING au avansat prognoze de crestere a dobanzii de politica monetara a BNR pana la 10%, analize externe recente merg chiar mai departe, pana la 11%. De pilda, analistii Barclays Capital Research au publicat un raport prin care aduc argumente in favoarea necesitatii unei cresteri agresive de dobanda, considerand ca exista o probabilitate de 70% ca dobanda sa urce pana la 11%.
"Marirea substantiala a gradului de restrictivitate a politicii monetare a devenit inevitabila in Romania", sustine Barclays Capital Research, apreciind ca majorarea inflatiei, nevoile de finantare externa si presiunile cererii interne cer o rata a dobanzii mai mare decat cea preconizata de piata.
In schimb, analiza Bancpost sustine ca o crestere mai mare a ratei dobanzii ar avea ca impact reducerea eficientei acesteia ca instrument de politica monetara, incurajand suplimentar creditarea in valuta.
"Dobanda nu pare sa joace deocamdata un rol de semnal in incetinirea sau accelerarea creditarii gospodariilor", comenteaza Lucian Isar, director executiv al Departamentului Piete Globale al Bancpost. In acelasi timp, Isar intrevede o probabilitate redusa de depreciere viitoare puternica a leului, chiar daca dobanda BNR nu ar deveni semnificativ mai atractiva pentru straini.
"Deprecierea leului pare sa se fi oprit in ultimele doua luni. Desi volatilitatea cursului este inca ridicata, ea pare sa fie pe un trend descendent incepand cu luna decembrie, fiind mult mai mica decat volatilitatea implicita. In ciuda variatiilor, evolutia cursului arata ca nivelul maxim amintit in declaratiile oficialilor BNR (4 RON/EUR) este dificil de atins", afirma Isar.
Pe de alta parte, analistii HSBC Global Research considera ca rata reala a dobanzii devine mai importanta pentru evolutia cursului de schimb decat rata nominala, iar actuala rata reala nu mai ofera o compensatie suficienta pentru riscurile asociate deficitului de cont curent.
Seful Departamentului Piete Globale al Bancpost sustine insa ca este foarte costisitoare mizarea pe deprecierea leului folosind ordine "stop loss" cu limite suficient de prudente pentru a evita fluctuatiile zilnice mari, date fiind diferenta mare de dobanda in favoarea leului fata de alte monede si volatilitatea cursului.
Isar arata ca, datorita diferentei mari de dobanda in favoarea leului si a volatilitatii in scadere, leul poate fi inclus impreuna cu alte monede din economii emergente intr-un portofoliu de carry trade - in care sunt vandute monede cu rate ale dobanzii reduse contra monede cu rate ale dobanzii ridicate si volatilitate redusa. "Semnalarea apropierii de finalul perioadei de crestere a ratei dobanzii ar diminua incertitudinea din piata si costul de oportunitate asociat anticiparii unor cresteri viitoare. Ca urmare, investitorii vor profita de diferenta de dobanda si vor cumpara moneda nationala, diminuand presiunile de depreciere", crede Isar.
La randul lor, analistii bancii Raiffeisen vad ca sigura majorarea dobanzii de politica monetara, pobabil cu jumatate de punct.
"Desi cresterea dobanzii de catre banca centrala este practic garantata, intrebarea este cat de mare va fi pasul acestei majorari. In scenariul nostru de baza, consideram ca BNR va majora rata dobanzii cu jumatate de punct procentual, de la 9% la 9,5%.
Dobanzile de pe piata monetara sunt acum semnificativ mai mari decat rata nominala de politica monetara a bancii centrale, ceea ce tradeaza asteptari privind o majorare substantiala de dobanda.
Analistii Raiffeisen isi justifica estimarea prin asteptarile dezinflationiste puternice din a doua parte a anului, care nu ar necesita o crestere prea puternica a dobanzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO