Bănci și Asigurări

Bancpost îşi creşte capitalul cu 21,5 mil. euro înainte de fuziunea cu Alpha, ATE începe pregătirile de vânzare

Bancpost îşi creşte capitalul cu 21,5 mil. euro înainte de fuziunea cu Alpha, ATE începe pregătirile de vânzare

Autor: Razvan Voican

05.10.2011, 00:05 1233

Bancpost, a noua bancă locală după active, se pregăteşte să intre în fuziunea cu Alpha Bank având un capital social mai mare cu echivalentul a circa 21,5 mil. euro, în urma unei operaţiuni de majorare realizate prin conversia unor creanţe de 20 mil. euro plus fonduri noi de 1,5 mil. euro.

Instituţia de credit controlată de grecii de la Eurobank va ajunge astfel la un capital de 1,185 mld. lei (275,5 mil. euro). Potrivit unor surse de pe piaţă, Bancpost a rămas în primul semestru al acestui an printre băncile cu cele mai mari pierderi calculate după standardele româneşti de contabilitate, înregistrând un minus de 45 mil. lei. La rândul lor, grecii au raportat per ansamblul operaţiunilor locale o pierdere de 3,5 mil. euro în IFRS.

În ultimii ani Bancpost asemenea altor bănci cu acţionariat elen şi-a majorat de mai multe ori capitalul la solicitarea BNR pentru

a-şi menţine solvabilitatea la niveluri confortabile, peste pragul de 10%. În august, când a fost anunţată în Grecia decizia de fuzionare a Eurobank cu Alpha Bank, concluzia la nivel local a fost că prin această consolidare nu va mai fi nevoie de capital suplimentar.

Decizia de majorare a capitalului vine cu circa trei săptămâni înainte ca acţionarii Eurobank şi cei ai Alpha Bank să voteze la Atena crearea Alpha Eurobank, fuziunea legală fiind aşteptată până la sfârşitul anului.

Eurobank nu este însă nevoită să aducă fonduri noi la Bancpost, ci poate converti o parte din creditele subordate care însumau peste 120 mil. euro la sfârşitul lui 2010 şi aveau în mare parte scadenţa în 2012-2013.

La începutul verii şi Alpha Bank şi-a majorat capitalul cu 50 mil. euro, în condiţiile în care pe semestrul I a avut o pierdere de 67 mil. lei în RAS.

ATE Bank se apucă de căutat cumpărători

ATE Bank (Banca Agricolă a Greciei), controlată de stat, a hotărât angajarea unor consultanţi financiari care să se ocupe de vânzarea filialei locale. Grecii au anunţat încă din mai că vor să plece din România până în 2012.

Înainte de vânzare, ATE Bank va răscum­păra pachetul de 15% din acţiuni deţinut de IFC în banca locală, ajungând astfel să deţină aproape 90% din capital. Recent, a fost aprobată o majorare de capital de peste 20 mil. euro, dar IFC nu a participat la decizie.

Spre deosebire de Alpha şi Bancpost, ATE nu este bancă sistemică, având o cotă de piaţă de numai 0,56%, dar pierderile pe semestrul I s-au ridicat la 81 mil. lei (peste 19 mil. euro). Ca atare, banca ar putea fi interesantă mai degrabă pentru fonduri de private equity, devenite tot mai active în preluarea de active bancare în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO