Bănci și Asigurări

Bancpost: soldul creditelor acordate a ajuns la 1,2 mld. euro

06.10.2006, 19:28 19

Portofoliul de credite al Bancpost a ajuns la echivalentul a circa 1,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie, tinta de crestere pentru anul acesta fiind de 100% fata de 2005, a declarat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele bancii.
La soldul respectiv se adauga asa-numitele credite externalizate, aceasta modalitate de incadrare in restrictiile impuse de BNR fiind practicata si de Bancpost.
Pe segmentul de retail, creditul ipotecar este un motor important de crestere pentru banca, soldul depasind 200 de milioane de euro dupa noua luni din acest an.
"Suntem pe locul al treilea pe acest segment de piata", spune Bogza. Recent, banca a inceput sa promoveze o varianta de credit ipotecar in franci elvetieni, incercand sa tina pasul cu concurenta.
In perioada urmatoare, Bancpost incearca sa gaseasca o serie de cai inovatoare pentru a creste volumul de surse atrase de la clientela. "Vrem sa dezvoltam instrumente de pasiv pe termene mai lungi, care sa acopere scadentele in crestere ale creditelor", afirma Bogza. Un produs nou lansat in vara s-a bazat pe legarea unui depozit clasic de un plasament intr-un fond de investitii.
In acelasi timp, Bogza spune ca Bancpost poate atrage finantari de pe orice piata la costuri avantajoase, avand in vedere ratingul BBB+.
De exmplu, a negociat cu Banca Europeana de Investitii obtinerea unui credit in valoare de pana la 20 mil. euro pentru finantarea proiectelor derulate de intreprinderi mici si mijlocii si municipalitati, in domenii precum protectia mediului si turismul.
Bancpost continua o strategie de crestere organica, dupa ce actionarul majoritar, EFG Eurobank, a renuntat sa mai concureze pentru preluarea CEC. In vara, grecii au facut un alt pas spre consolidarea pozitiei la Bancpost, majorandu-si la 77,5% participatia dupa ce a preluat pachetele de actiuni detinute de BERD si IFC, reprezentand 14,58% din capitalul bancii. A fost un alt exemplu al afacerilor profitabile pe care cele doua institutii internationale le-au facut pe piata romaneasca. BERD si IFC au incasat 35 mil. dolari, dupa o investitie totala de circa 15,7 milioane de dolari. In 1998, acordasera Bancpost doua imprumuturi de cate 10 milioane de dolari convertibile in actiuni, din care in 2004 au ales sa converteasca echivalentul a cate 8 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO