Bănci și Asigurări

Banii de la o banca falimentara vor putea fi recuperati in 20 de zile

28.10.2009, 23:10 35

Termenul de plata al compensatiilor catre deponentii unei bancicare intra in lichidare va fi redus de la trei luni (peste 60 dezile lucratoare) la 20 de zile lucratoare de la data deschideriiprocedurii de faliment, incepand cu sfarsitul anului viitor,potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar,institutia care garanteaza depozitele a 34 de banci de pe piatalocala romaneasca.

"Incepand cu 31 decembrie 2010, termenul in care Fondul vaincepe plata compensatiilor va fi redus la 20 de zile lucratoare",se arata intr-un document al institutiei.

In acelasi timp, deponentii vor trebui informati asupra durateiefectuarii platilor si modalitatii de plata a compensatiilor inmaxim 10 zile lucratoare, incepand cu aceeasi data. In prezent,publicarea acestor informatii trebuie facuta in 30 de zilecalendaristice (21 de zile lucratoare) de catre Fond pe site-uloficial si cel putin in doua ziare de circulatie nationala.

Obligatia de a publica aceste informatii revine si institutieide credit ale carei depozite au devenit indisponibile, precum siinstitutiei de credit ce a fost mandatata pentru efectuarea platiicompensatiilor. Deponentii garantati sunt exceptati de la aplicareaoricaror comisioane, taxe ori impozite pentru compensatiileprimite.

Plafonul de garantare a sumelor depuse la o banca este de 50.000de euro sau echivalentul in lei, incepand din iulie anul acesta,anterior plafonul fiind de 20.000 de euro. Clientii ING sau GarantiBank, banci care functioneaza ca sucursale in Romania si se supunreglementarilor olandeze, beneficiaza de un plafon maxim de 100.000de euro. Daca insa clientul are si un credit la banca intrata instare de faliment, banii pe care ii are de incasat din depozitelefacute la banca respectiva vor fi diminuati cu sumele datorate.

Prin depozite, Fondul de Garantare defineste atat depozitele latermen, cat si certificatele de depozit, conturile curente,conturile de card, obligatiuni sau alte produse similare prin careclientii bancilor economisesc.

In categoria depozitelor garantate nu intra depozitele bancilor,ale firmelor de asigurari sau ale fondurilor de pensii.

La sfarsitul primului semestru, suma depozitelor garantateconstituite de persoanele fizice a urcat cu 11,3% comparativ cusfarsitul anului trecut, la 90,2 miliarde de lei, reprezentand 73%din totalul depozitelor garantate. In cazul depozitelor constituitede persoane juridice s-a inregistrat o scadere de 1,8 procente, la33,4 miliarde de lei, reprezentand 27 de procente din totalulsumelor garantate. In ceea ce priveste numarul titularilor dedepozite garantate de Fond, acesta a ajuns la 30 iunie la 17,4milioane de persoane, in scadere cu 4,2 procente fata de fineleanului 2008.

Toate institutiile filiale de pe piata bancara romaneasca suntobligate sa participe la Fond. Datele Bancii Nationale arata ca lasfarsitul lunii august, depozitele populatiei erau de 94 demiliarde de lei (22 de miliarde de euro), dintre care peste 30%reprezinta economii la vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO