Bănci și Asigurări

BCE: Băncile din zona euro ar trebui exceptate de la regulile globale bancare

BCE: Băncile din zona euro ar trebui exceptate de la...

Autor: Tudor Ionescu

06.07.2018, 16:36 157

Băncilor din zona euro ar trebui să le fie acordate excepţii de la regulile globale bancare atunci când vine vorba de împrumuturi ipotecare sau acordate companiilor, mai ales IMM-urilor, a declarat Daniele Nouy, supraveghetorul bancar şef al Băncii Central Europene (BCE), relatează Reuters.

„Aş susţine o mai mare conformare cu regulile Basel şi chiar o conformare totală, cu excepţia împrumuturilor ipotecare, pentru că nu apar pe bilanţul băncilor americane, aşa că avem specificităţi în Europa care trebuie luate în calcul, şi cu siguranţă întreprinderile mici şi mijlocii, pentru că IMM-urile şi coporaţiile în general sunt mult mai mult finanţate de bănci”, a declarat Daniele Nouy în cadrul unei conferinţe de presă din Austria, citat de Reuters.

Acordurile Basel (Basel I, II si III) stabilesc o serie de reguli prudenţiale pentru bănci care au fost emise de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (CBSB) - o instituţie la care sunt afiliate o bună parte a băncilor centrale din lume.

Tot Daniele Nouy susţinea, la începutul acestui an, curăţarea bilanţurilor băncilor de creditele neperformante, precum şi faptul că bancherii irlandezi nu merită bonusuri pentru neîdeplinirea acestui obiectiv - Irlanda fiind una dintre ţările al cărui sistem bancar a fost cel mai puternic lovit de criza financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO