Bănci și Asigurări

BCE extinde achiziţiile de obligaţiuni cel puţin până în martie 2017, dar pieţele sunt de dezamăgite

BCE extinde achiziţiile de obligaţiuni cel puţin...

Autor: Anca Dumitrescu

03.12.2015, 16:12 303

Programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE urma să se încheie în septembrie 2016 şi să aibă o valoare de circa 1.100 de miliarde de euro.

BCE a redus, la şedinţa de politică monetară de joi, dobânda acordată pentru depozitele băncilor cu 0,1 puncte procentuale, la -0,3% şi a menţinut dobânda cheie la 0,05% şi dobânda pentru facilitatea marginală de creditare la 0,3%.

Instituţia va reinvesti principalul încasat din obligaţiunile cumpărate în cadrul programului de stimulare pe măsură ce acestea ajung la scadenţă, atâta timp cât va fi necesar, a spus Draghi, citat de MarketWatch.

Achiziţiile efectuate de BCE vor include şi obligaţiuni emise de autorităţile regionale şi locale din zona euro.

BCE va continua totodată să efectueze principalele operaţiuni de refinanţare şi operaţiunile de refinanţare pe termen lung cu dobânzi fixe şi cu alocare integrală, atâta timp cât va fi necesar, a precizat şeful instituţiei.

"Facem mai mult pentru că programul funcţionează, nu pentru că nu are efect. Dorim să consolidăm ceea ce are succes", a explicat Draghi.

Şeful BCE a precizat că decizia nu a fost luată în unanimitate, dar că a existat o largă majoritate.

BCE a îmbunătăţit uşor estimarea referitoare la creşterea PIB-ului zonei euro în 2015 cu 0,1 puncte procentuale, la 1,5%. Pentru 2016 estimarea a fost menţinută la 1,7%, iar cea pentru 2017 îmbunătăţită cu 0,1 puncte, la 1,9%.

Estimarea referitoare la inflaţie justifică decizia BCE de extindere a măsurilor de stimulare. Oficialii BCE au redus prognoza pentru inflaţia anuală din 2016 de la 1,1% la 1%, iar cea pentru 2017 de la 1,7% la 1,6%, nivel cu mult sub ţinta instituţiei, de aproape 2%.

Pieţele nu reacţionează favorabil la anunţurile lui Draghi. Euro a urcat aproape de 1,09 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele patru săptămâni, principala sursă de dezamăgire fiind lipsa unei majorări a achiziţiilor lunare de obligaţiuni, în timp ce pachetul general de măsuri pare să fie la nivelul inferior al aşteptărilor.

Întrebat despre dezamăgirea provocată în piaţa financiară de amploarea măsurilor, Draghi a respins ideea că ar fi existat o comunicare deficientă din partea oficialilor BCE, în privinţa măsurilor pregătite de instituţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO