Bănci și Asigurări

BCE se pregăteşte de includerea exitului în calculele de politică monetară

BCE achiziţionează în principal obligaţiuni guvernamentale de 60 miliarde de euro pe lună în cadrul aşa-numitului său program de relaxare cantitativă

BCE achiziţionează în principal obligaţiuni guvernamentale de 60 miliarde de euro pe lună în cadrul aşa-numitului său program de relaxare cantitativă

Autor: Catalina Apostoiu

21.04.2017, 00:05 232

Oficialii Băncii Centrale Europene au semnalat că se apropie de punctul în care vor începe să se pregătească pentru retragerea stimulentelor fără precedent lansate pentru redresarea economiei, scrie Bloomberg.

În ultima rundă de discursuri de dinaintea şedinţei de politică monetară din 27 aprilie, membrii consiliului executiv al BCR Benoit Coeure şi Peter Praet s-au arătat de acord că redresarea economiei zonei euro a luat amploare, dar au avut opinii diferite privitoare la riscuri.

Însă în contextul alegerilor importante pentru UE din Franţa din acest weekend, orice schimbare a tonului actual ultra-prudent s-ar putea dovedi prematură.

Atât Coeure, cât şi Praet au subliniat că nu a venit încă vremea modificării politicii BCE. La rândul său, Villeroy de Galhau, membru al consiliului BCE şi guvernator al băncii centrale franceze, a declarat că politicile actuale ale băncii sunt „pe deplin adecvate“ şi nu ar trebui ajustate până când inflaţia nu va înregistra o creştere durabilă.

„Trebuie să fim prudenţi, pentru că re­dre­sarea este încă fragilă“, a declarat Ville­roy de Galhau, potrivit Wall Street Journal.

BCE achiziţionează în principal obli­gaţiuni guvernamentale de 60 miliarde de euro pe lună în cadrul aşa-numitului său program de relaxare cantitativă, care ar urma să continue până la sfârşitul lunii decembrie. Banca a împins de asemenea dobânzile sub zero şi a acordat o serie de împrumuturi consistente băncilor.

Seria recentă de date economice solide a generat însă apeluri din partea unor ţări ale zonei euro, în special Germania, pentru o modificare a politicii BCE.

Potrivit guvernatorului băncii centrale estoniene, Ardo Hansson, o dezbatere privitoare la un viitor exit este „absolut justificată“ având în vedere că acesta implică pregătiri tehnice complexe.

Dincolo de aceste discuţii de retragere a stimulentelor neconvenţionale însă, oficialii BCE arată într-un raport citat de Reuters că băncile centrale din întreaga lume vor primi probabil mandate mai ample în era post-criză şi vor menţine multe din instrumentele neconvenţionale. Băncile vor pune un accent sporit pe stabilitatea financiară, vor recurge la instrumente macroprudenţiale, vor co­munica mai activ şi ar putea continua să treacă linia de demarcaţie către politică, se mai arată în studiu.

Totuşi, costurile şi beneficiile utilizării in­stru­mentelor neconvenţionale necesită studii mai aprofundate, potrivit raportului BCE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO