Viitoarele majorări de dobânzi vor fi minime, a anunţat Francois Villeroy de Galhau, membru al Băncii Centrale Europene, adăugând că scumpirea creditului începe să aibă efect asupra inflaţiei, scrie Bloomberg.
„Majorările de dobânzi pe care va trebui să le operăm în continuare sunt relativ mici“, a declarat acesta.
Date publicate săptămâna trecută au indicat că inflaţia din zona euro şi-a temperat creşterea peste aşteptări luna trecută, alimentând dezbaterile privind necesitatea ca BCE să majoreze în continuare dobânzile dincolo de această lună.
Inflaţia din zona euro a coborât la 6,1% în mai de la 7,0% în aprilie, sub aşteptările economiştilor chestionaţi de Reuters, ce indicau 6,3%.
Banca Centrală Europeană nu a încheiat seria majorărilor de dobânzi, dar aceasta se apropie de final, a declarat la rândul său Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al băncii.
„Cred că nu e vremea să mergem prea rapid pentru că am parcurs deja mare parte a drumului. Nu am ajuns încă la destinaţia finală, dar nu suntem departe de aceasta“, a declarat oficialul BCE.
Strategii băncii au înăsprit deja politica monetară cu 375 de puncte bază. În faţa încetinirii inflaţiei, dar menţinerii acesteia la niveluri încă ridicate, este de aşteptat ca oficialii să majoreze din nou dobânzile cu un sfert de punct în iunie şi iulie.
„Inflaţia este prea ridicată, însă nu sunt motive de îngrijorare“, a adăugat Panetta. „Înăsprirea politicii monetare va fi resimţită în lunile următoare. Nu putem exclude posibilitatea ca cererea internă să rămână modestă, iar ca acest lucru să se transpună într-o încetinire prelungită a activităţii economice, sau chiar o recesiune tehnică în zona euro“.
În SUA, oficialii băncii centrale americane (Fed) au semnalat că există o probabilitate în creştere de menţinere a dobânzilor neschimbate la reuniunea din iunie, înainte de noi majorări în această vară, notează The Wall Street Journal.
Aceasta pentru ca oficialii să evaluzeze mai multe date privind economia şi creditarea bancară.
Patrick Harker, preşedinte al Fed Philadelphia, a declarat recent că deocamdată este înclinat să susţină o pauză în iunie, deşi date economice viitoare i-ar putea schimba în scurt timp poziţia, potrivit Reuters.
În cadrul unui interviu recent acordat CNBC, Jahangir Aziz, de la JPMorgan, a declarat că Fed-ul va pune pe pauză probabil majorările în iunie, iar această pauză ar trebui să dureze o perioadă semnificativă.