Bănci și Asigurări

BCE va continua majorările de dobânzi, dar acestea vor fi „minime“. În SUA, Fed se pregăteşte să pună pe pauză scumpirea creditului în iunie, dar să reia majorările ulterior

BCE va continua majorările de dobânzi, dar acestea vor...

Autor: Catalina Apostoiu

04.06.2023, 21:39 777

Viitoarele majorări de dobânzi vor fi minime, a anunţat Francois Villeroy de Galhau, membru al Băncii Centrale Europene, adău­gând că scumpirea creditului începe să aibă efect asupra inflaţiei, scrie Bloomberg.

„Majorările de dobânzi pe care va trebui să le operăm în continuare sunt relativ mici“, a declarat acesta.

Date publicate săptămâna trecu­tă au indicat că inflaţia din zona euro şi-a temperat creşterea peste aştep­tări luna trecută, alimentând dezba­terile privind necesitatea ca BCE să majo­reze în continuare dobânzile dincolo de această lună.

Inflaţia din zona euro a coborât la 6,1% în mai de la 7,0% în aprilie, sub aşteptările economiştilor chestio­naţi de Reuters, ce indicau 6,3%.

Banca Centrală Europeană nu a încheiat seria majorărilor de dobânzi, dar aceasta se apropie de final, a de­cla­rat la rândul său Fabio Panetta, mem­bru al consiliului executiv al băncii.

„Cred că nu e vremea să mergem prea rapid pentru că am parcurs deja mare parte a drumului. Nu am ajuns încă la destinaţia finală, dar nu sun­tem departe de aceasta“, a declarat oficialul BCE.

Strategii băncii au înăsprit deja politica monetară cu 375 de puncte bază. În faţa încetinirii inflaţiei, dar men­ţinerii acesteia la niveluri încă ri­dicate, este de aşteptat ca oficialii să majo­reze din nou dobânzile cu un sfert de punct în iunie şi iulie.

„Inflaţia este prea ridicată, însă nu sunt motive de îngrijorare“, a adă­u­gat Panetta. „Înăsprirea politicii mo­netare va fi resimţită în lunile ur­mătoare. Nu putem exclude posibili­ta­tea ca cererea internă să rămână modestă, iar ca acest lucru să se transpună într-o încetinire prelungită a activităţii economice, sau chiar o recesiune tehnică în zona euro“.

În SUA, oficialii băncii centrale americane (Fed) au semnalat că e­xistă o probabilitate în creştere de menţinere a dobânzilor neschimbate la reuniunea din iunie, înainte de noi majorări în această vară, notează The Wall Street Journal.

Aceasta pentru ca oficialii să eva­luzeze mai multe date privind econo­mia şi creditarea bancară.

Patrick Harker, preşedinte al Fed Philadelphia, a declarat recent că deocamdată este înclinat să susţină o pauză în iunie, deşi date economice viitoare i-ar putea schimba în scurt timp poziţia, potrivit Reuters.

În cadrul unui interviu recent acordat CNBC, Jahangir Aziz, de la JPMorgan, a declarat că Fed-ul va pune pe pauză probabil majorările în iunie, iar această pauză ar trebui să dureze o perioadă semnificativă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO