Bănci și Asigurări

BCR a dat aproape jumătate din creditele „Prima casă“ 4

BCR a dat aproape jumătate din creditele „Prima casă“ 4

Autor: Ciprian Botea

17.05.2012, 00:03 1301

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a vândut credite ipotecare de aproape 400 mil. euro prin a patra ediţie a programului "Prima casă", adică 45% din totalul finanţărilor acordate de bănci cu garanţia statului.

Volumul total al finanţărilor acordate de BCR în cei aproape trei ani de derulare a programului guvernamental a depăşit un miliard de euro, circa 25.000 de credite fiind vândute în această perioadă. Peste 8.000 de credite au fost acordate doar în etapa a patra a programului.

Băncile participante la "Prima casă" 4 au vândut până în prezent 23.000 de credite, cu o valoare cumulată de 855 mil. euro. De la începutul programului au fost vândute aproape 60.000 de credite garantate de stat în valoare de 2,4 mld. euro.

Băncile pot acorda prin a patra ediţie a programului credite de aproximativ 1,5 mld. euro, acestea fiind garantate în proporţie de 50% de stat. Jumătate din plafon a fost consumat în cele zece luni de "Prima casă" 4, iar dacă ritmul de vânzare se menţine la nivelul din ultimele luni, întregul plafon ar putea fi epuizat undeva la începutul anului viitor.

Vânzările au scăzut însă de la începutul anului, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care ges­tio­nează garanţiile acordate de stat prin acest program, ajungând să analizeze zilnic mai puţin de 200 de dosare de credit. Comparativ, în perioadele de vârf din ediţiile precedente ale programului ritmul de aprobare ajungea şi la 200 de dosare pe zi.

De asemenea, a scăzut valoarea medie a unui credit de la circa 41.000 de euro la startul programului la 37.000 de euro în prezent. Avansul minim perceput la un credit "Prima casă" este de 5%, acesta fiind principalul avantaj al programului în condiţiile în care pe piaţă au apărut deja oferte de credite standard cu dobânzi mai mici. Prin "Prima casă" băncile pot percepe o marjă de maximum 4 puncte procentuale peste indicatorul Euribor la 3 luni.

Cele mai active bănci în ediţia a patra a programului au fost BCR, BRD, Alpha Bank, Raiffeisen şi CEC Bank, acestea acordând circa 90% din totalul finanţărilor. Rata de neperformanţă e scăzută, plăţile efectuate până acum de Fondul de Garantare în contul creditelor clienţilor rău-platnici fiind de circa un milion de euro la un sold total de 2,4 mld. euro al creditelor acordate de la startul programului, în vara lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO