BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a înregistrat o dublare asolicitărilor zilnice de credite de consum în cele şase săptămânide când a lansat o campanie de promovare a finanţărilor în lei cudobândă fixă de 12,5% pe an şi scadenţa maximă de 10 ani, până la2.000 - 2.500 de cereri, totalizând circa 75.000, afirmă DominicBruynseels, preşedintele executiv al băncii.
Şeful BCR precizează că aproximativ 35% din volumele noi decredite sunt refinanţări, însă speră ca această cerere substanţialăsă se reflecte şi în creşterea soldului creditelor de retail careşi-a menţinut tendinţa de scădere în trimestrul I.
Pe segmentul creditelor ipotecare, BCR aşteaptă aprobarea BNRpentru a intra în a patra etapă a programului "Prima casă".
"Prima casă" 4 mai întârzie până aprobă BNR normele decreditare
Toate băncile interesate să participe la cea de-a patra fază aprogramului guvernamental de credite ipotecare "Prima casă" trebuiesă obţină în prealabil aprobarea BNR asupra normelor de creditare,afirmă Bruynseels.
"Noile norme de creditare trebuie aprobate pentru fiecare bancăîn parte. Noi lucrăm deja la normele pe care le vom trimite laBNR."
El spune că necesitatea evaluării din partea BNR provine dinfaptul că în noua etapă a programului garanţia statului se reducede la 100% la 50% şi trebuie analizată noua perspectivă a risculuipe care şi-l asumă de data aceasta şi banca în mod direct. BCR afost printre susţinătorii acestei formule de împărţire ariscului.
Până acum şi-au exprimat interesul pentru a patra fază aprogramului "Prima casă" BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost şiMillennium.
Creditele neperformante continuă să crească pe segmentulcorporate
Tendinţa de stabilizare şi mai recent de apreciere a cursuluileu/euro i-a ajutat pe clienţii de retail cu credite în euro,astfel încât împrumuturile care au fost restructurate în ultimiidoi ani se comportă şi nu se transformă în credite neperformante,în timp ce pe segmentul corporate continuă acumularea de creditecare nu mai sunt rambursate de clienţi.
"La retail vedem o evoluţie pozitivă a creditelor restructurate,la corporate mai puţin pentru că sunt companii care încă nu vădîmbunătăţirea condiţiilor economice, cu deosebire în anumitesectoare, şi vedem noi creşteri ale creditelor neperformante",spune preşedintele executiv al băncii.
BCR a investit 225 de milioane de euro în obligaţiunileFinanţelor
Cea mai mare bancă de pe piaţă şi-a menţinut poziţia definanţator local important al statului, investind în total 225mil. euro la recenta emisiune de obligaţiuni în euro pe trei anilansată de Ministerul Finanţelor. "200 mil. euro au fost în numepropriu, iar restul de la clienţi", a precizat Bruynseels. În totalFinanţele au atras aproape 940 mil. euro, la un randament mediuacceptat de 4,89%. BCR a furnizat astfel aproape un sfert din sumatotală.