Bănci și Asigurări

BCR Asigurări revine pe profit după doi ani de pierderi

Autor: Ciprian Botea

18.04.2011, 23:43 42

BCR Asigurări, a cincea companie de pe piaţa asigurărilorgenerale, a încheiat anul trecut cu un profit de 14,4 milioane lei(3,4 mil. euro), după ce timp de doi ani consecutiv cumulasepierderi de peste 61 milioane lei.

Rezultatul este calculat după standardele internaţionale deraportare financiară (IFRS).

"Am reuşit să obţinem profit într-un climat economic ostil şine-am menţinut volumul de business relativ constant, chiar dacăpiaţa asigurărilor a resimţit destul de puternic efectele crizei",a comentat Mihai Tecău, directorul general al BCR Asigurări.

Volumul primelor brute sub­scri­se, principalul indicator pentruactivitatea unei companii de asigurări, a scăzut cu 9% în 2010 şi aajuns la 522 milioane lei (124 mil. euro). Cea mai mare scădere s-aînregistrat în cazul poliţelor Casco, unde subscrierile au cumulat179 milioane lei anul trecut, fiind cu 39% sub nivelul din2009.

Creşteri ale vânzărilor au fost consemnate pe segmentulpoliţelor de răspundere civilă auto (RCA), al asigurărilor delocuinţe şi de răspundere civilă generală. Subscrierile din poliţeRCA au cumulat 209 milioane lei, ceea ce înseamnă un avans de 26%faţă de nivelul din 2009.

Poliţele auto reprezintă aproape 75% din portofoliul total alcompaniei. BCR Asigurări sub­scrie poliţe doar pe segmentulasigurărilor generale, care s-a contractat cu 7,5% anul trecut,ajungând la 6,7 miliarde lei.

Cea mai mare creştere, de circa 40%, a fost înregistrată decompanie anul trecut în cazul poliţelor de răspundere civilăgenerală, subscrierile pe acest segment depăşind 21 milioane lei,ceea ce înseamnă o pondere de 4% în portofoliul total. Asigurărilede tip property au crescut cu 6% şi au ajuns la un volum de primebrute subscrise de 87 mil. lei.

Pe de altă parte, compania a plătit despăgubiri în valoaretotală de 357 milioane lei (85 mil. euro) în 2010, reprezentând oscădere de 8% faţă de anul anterior. Cea mai mare daună achitată decompanie s-a ridicat la 11 milioane lei (2,6 mil. euro), fiindînregistrată în contul unei poliţe de tip property.

BCR Asigurări este controlată de grupul austriac ViennaInsurance, care mai deţine pe piaţa locală Omniasig, Asirom şi BCRAsigurări de Viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO