Bănci și Asigurări

BCR atacă piaţa imobiliară cu o ofertă de credit ipotecar cu o dobândă fixă de 4,99% în primii 3 ani, sub IRCC

Vlad Huţuleac, Director Executiv Adjunct Produse si Segmente Retail, BCR

Vlad Huţuleac, Director Executiv Adjunct Produse si Segmente Retail, BCR

Autor: Cristina Bellu

28.06.2024, 22:17 22723

Banca Comercială Română (BCR) a inclus în ofertă credite ipotecare imobiliare cu dobândă fixă în primii trei ani, de la 4,99%, şi ulterior variabilă, cu IRCC plus 2,3%.

Oferta este valabilă în perioada 10 iunie – 31 august 2024 pentru cererile noi de credit şi poate fi accesată prin platforma de digital banking George, şi în orice unitate BCR.

Pentru a beneficia de ofertă, clienţii trebuie să aleagă un imobil construit după anul 2000, cu Certificat energetic A sau cu Certificat energetic B emis după 16 februarie 2023, ceea ce îi va face eligibili pentru produsul CASA MEA Natura, şi să vireze deja sau să opteze pentru virarea salariului la BCR,  arată informaţiile transmise joi de BCR.

Potrivit acestora, oferta se adresează clienţilor care îşi doresc să acceseze un credit ipotecar, nou sau refinanţare, şi care, în primul an, beneficiază din partea BCR şi de plata primei de asigurare imobil aferentă poliţei facultative, încheiate pe o perioadă de 5 ani, prin intermediul băncii

„Oferta BCR, de credit ipotecar cu dobândă fixă pe trei ani de la 4,99%, este accesibilă direct din aplicaţia George (...) De la momentul la care optează pentru credit, clienţii sunt ghidaţi pas cu pas în procesul de achiziţie a locuinţei. (...) Finanţările pentru locuinţă sunt disponibile exclusiv în condiţiile achiziţionării unei asigurări de viaţă, în linie cu angajamentul nostru pentru educaţie financiară şi protecţie pe întreaga perioadă a creditului ipotecar.”, explică Vlad Huţuleac, Director Executiv Adjunct Produse si Segmente Retail.

La finalul celor 3 ani cu dobândă fixă, dobânda va fi variabilă, respectiv IRCC plus 2,3%.

În cazul în care nu îndeplinesc criteriile pentru CASA MEA Natura, clienţii pot opta pentru produsul standard ipotecar CASA MEA cu o dobândă fixă de la 5,59% în primii 3 ani, ulterior IRCC plus 2,9%.

De asemenea, portofoliul BCR cuprinde şi ofertele de credit ipotecar cu dobândă fixă pentru 5 sau 10 ani, ulterior variabilă.

BCR a transmis şi un exemplu de calcul pentru creditul Casa Mea Natura, în cazul unei locuinţe eficiente energetic, cu încasarea salariului sau a venitului în cont BCR pentru o sumă împrumutată de 350.000 de lei, pe o perioadă de 300 de luni şi dobândă fixă pe 3 ani, de 4,99%, ulterior variabilă, de 8,20%/an (2,30% plus IRCC). Dobânda anuală efectivă (DAE) este de 7,87%.

La categoria comisioane, BCR indică comisionul de analiză, de 500 de lei, în timp ce comisionul de administrare este de 0 lei. Costul de evaluare este de 470 lei inclusiv TVA (apartament), perceput de evaluator. Iar costul cu asigurarea de viaţă, dacă aceasta este achiziţionată prin intermediul BCR este de 0,026% (calculată lunar la soldul creditului), rata în primii 3 ani este de 2.135 lei, iar ulterior este de 2.765 lei. Valoarea totală plătibilă pentru acest credit este de 800.134 lei.

În cazul în care clientul nu (mai) încasează venitul în cont, pentru acelaşi credit: dobânda este fixă în primii 3 ani: 5,99%/an, ulterior variabilă 9,20%/an (IRCC plus 3,30%); Rată fixă în primii 3 ani: 2.344 lei, ulterior 3.005 lei; Valoare totală plătibilă: 871.458 lei; DAE 8,91%. (IRCC  5,90% valabil până la 30.06.2024).

În cazul majorării indicelui de referinţă pentru creditele acordate în moneda naţională (IRCC) sau a scăderii venitului clientului, obligaţiile de plată ar putea creşte ca valoare sau ca pondere în bugetul personal, dupa caz.