Bănci și Asigurări

BCR: BNR încearcă să împingă băncile să dea credite

Autor: Voican Razvan

05.01.2012, 13:28 444

Decizia de astăzi a BNR de a reduce dobânda-cheie de la 6% la 5,75% pe an poate fi citită drept o încercare a băncii centrale de a împinge băncile să crediteze clienţii privaţi, însă suntem sceptici în privinţa unei revigorări semnificative a creditului în lei atât timp cât ponderea creditelor neperformante rămâne ridicată şi economia în letargie nu poate genera destule proiecte cu un profil rezonabil risc-randament - aşa comentează analiştii BCR anunţul Consiliului de Administraţie al BNR privind al doilea pas la rând de reducere a dobânzii de politică monetară.

BCR crede că relaxarea politicii monetare va continua, iar dobânda-cheie va ajunge în martie la 5,5% având în vedere perspectiva de scădere a inflaţiei la 2-2,5% în T2, ceea ce ar reprezenta un minim istoric.

Cât priveşte leul, analiştii celei mai mari bănci de pe piaţă consideră că BNR are o poziţie confortabilă dată de rezervele valutare de 33,2 mld. euro, care îi permit să intervină pentru apărarea monedei când consideră necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO