Bănci și Asigurări

BCR: BNR va ţine mâine dobânda la 6,25% chiar dacă inflaţia scade spre 5% în iulie

BCR: BNR va ţine mâine dobânda la 6,25% chiar dacă inflaţia scade spre 5% în iulie

Foto Octav Ganea

Autor: Razvan Voican

02.08.2011, 00:00 211

Banca Naţională va menţine miercuri dobânda-cheie la 6,25% înurma şedinţei de politică monetară a consiliului de administraţie,iar ratele rezervelor minime obligatorii vor rămâne de asemeneaneschimbate - este scenariul de bază al analiştilor BCR.

Ei estimează însă că inflaţia va cădea vizibil în iulie sprecirca 5% faţă de 7,9% în iulie în condiţiile în care a dispărutefectul statistic legat de majorarea TVA din urmă cu un an. Pe dealtă parte, analiştii subliniază că inflaţia va rămâne pesteintervalul ţintit de BNR (3% plus sau minus un punct procentual)atât în 2011, cât şi în 2012, cu riscuri importante legate deposibile noi majorări de preţuri administrate la energie şitransport public.

Pe piaţa monetară dobânzile pentru scadenţe de până la trei luniinclusiv se situează sub nivelul dobânzii-cheie de 6,25%. Pe dealtă parte, o politică de stimulare a creditării în lei ar ceredobânzi mai mici şi pentru scadenţele mai lungi. Lichiditatea esteabundentă, dar inegal repartizată, unele bănci continuând săplătească dobânzi de peste 7% pe an pentru a atrage lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO