Bănci și Asigurări

BCR, cel mai mare cost al riscului dintre subsidiarele Erste

BCR rămâne cu cel mai mare cost al riscului dintre subsidiarele Erste

Dominic Bruynseels, CEO al BCR: Contextul economic dificil continuă să aibă impact negativ asupra clienţilor noştri şi, în consecinţă, asupra BCR. Cu toate acestea, rezultatele sunt încurajatoare, în special în ceea ce priveşte costurile cu riscul.

Autor: Liviu Chiru

28.04.2011, 23:54 277

BCR, cel mai mare grup financiar local, a generat şi în primultrimestru din 2011 cel mai mare cost al riscului dintre subsdiarelegrupului Erste, cu 109 milioane de euro, depăşind provizioanelefăcute în Cehia sau Austria, unde operaţiunile sunt de câteva orimai mari.

În Austria, unde grupul are credite de peste 63 mld. euro,costul riscului a fost de 97 de milioane de euro.

Ponderea creditelor neperformante a rămas constantă în bilanţulBCR, la 16,8%, nivel la care se afla şi la sfârşitul anului trecut.În martie 2010, creditele neperformante reprezentau 13,1% dinportofoliu.

"Contextul economic dificil continuă să aibă impact negativasupra clienţilor noştri şi, în consecinţă, asupra BCR. Cu toateacestea, rezultatele sunt încurajatoare, în special în ceea cepriveşte costurile cu riscul. Cererea pentru creditare rămâne la unnivel scăzut în contextul unei reveniri economice graduale", spuneDominic Bruynseels, CEO al BCR.

Calitatea portofoliului de credite de retail (care includeîmprumuturile acordate clien­ţilor individuali şi firmelor mici şimijlocii) a continuat însă să se înrăutăţească, pondereaneperformantelor urcând la 18,3%, potrivit datelor prezentate degrupul Erste. Pe locul al doilea se situează Ungaria, cu o ponderea neperformantelor de 13,5%. În Cehia creditele neperformantereprezintă doar 6,1%.

Portofoliul total de credite al BCR a scăzut cu 1% în primultrimestru, la 11,4 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate debancă. Scăderea a fost determinată de reducerea solduluifinanţărilor de retail cu 5%, în timp ce pe corporate stocul arămas relativ constant.

"Evoluţia pozitivă a creditării ipotecare, antrenată înprincipal de programul guvernamental «Prima casă», a fostcontracarată de scăderea fluxului de credite noi de consum,garantate şi negarantate", explică reprezentanţii BCR. În acestecondiţii, creditele corporate au ajuns să reprezinte 58% dinbilanţul BCR.

Depozitele atrase de la clientelă au coborât cu aproape 3% de laînceputul anului, deşi BCR a menţinut în această perioadă promoţiicu dobânzi atractive pe retail. Soldul a coborât la 8,7 miliarde deeuro în martie, un impact mai mare având fluctuaţiile sezoniere pesegmentul companiilor.

În aceste condiţii, activele totale ale BCR (la nivelulindividual al băncii) au coborât cu 1% în primul trimestru, la 16,4miliarde de euro.

Scăderea creditării şi marjele mai mici au tăiat 13% dinveniturile din dobânzi

BCR a avut în primul trimestru venituri din dobânzile încasatede aproape 1,6 miliarde de lei (381 mil. euro) în scădere cu 13%,în lei, faţă de perioada similară a anului trecut.

Reprezentanţii băncii explică această scădere prin contextulpieţei: "diminuarea ratelor dobânzii, nivel redus al cereriieligibile de credite şi impactul implementării noii legi acontractelor de credite pentru consumatori".

Veniturile din comisioane au scăzut mai uşor, cu 2%, până la 154de milioane de lei.

În schimb, BCR a consemnat o creştere cu 12% a cheltuielilor cupersonalul, până la 222 de milioane de lei (53 mil. euro). Înaceste condiţii, cheltuielile operaţionale au urcat la aproape 106mil. euro.

"BCR a continuat să investească în «costurile bune», mai ales înpregătirea angajaţilor, canalele de distribuţie electronice şiactivitatea de carduri", potrivit reprezentanţilor băncii.

În aceste condiţii, raportul cost-venituri, principalulindicator de eficienţă urmărit de bancheri, s-a înrăutăţit, urcândla 42% de la 34%.

BCR a menţinut reţeaua, numărul uni­tăţilor stagnând la 667, întimp ce accentul a fost pus pe dezvoltarea canalelor alternative detranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO