Bănci și Asigurări

BCR: Creditul e foarte scump, dar nu se va ieftini repede. Cum comentati?

BCR: Creditul e foarte scump, dar nu se va ieftini repede

Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR, spune ca este nevoie de o scadere a dobanzilor cu 5-6 puncte pentru revigorarea cererii de credite

18.05.2009, 00:00 41

Dobanzile nu vor scadea foarte curand din cauza ca unele banci inca alearga dupa lichiditate si oricum cererea de credite nu ar putea fi revigorata fara o reducere a dobanzilor cu 5-6 puncte procentuale, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv (CEO) al BCR, cea mai mare banca de pe piata.

El sustine ca BCR dispune de multa lichiditate si nu are restrictii in a acorda credite nici in euro, nici in lei, iar faptul ca plateste o dobanda de 14% la depozitele in lei pe un an nu constituie neaparat un semnal ca banca nu ar intentiona sa reduca dobanzile la credite.
"Dobanzile la depozitele in lei sunt mentinute sus din cauza ca unele banci inca alearga dupa lichiditate, iar altele sunt preocupate sa nu piarda clienti. Si noi vrem sa mentinem relatia cu clientii fideli si atunci platim o dobanda mai mare pe termen mai lung."
El spune ca presiunea pe resurse e data si de faptul ca multi romani nu-si mai permit sa economiseasca, ci doar incearca "sa tina capul deasupra apei".
Dar la depozitele in euro de ce plateste BCR o dobanda de 6%? "Acest nivel al costului la euro este generat local. Bancile concureaza pentru bani adusi din afara, iar cine ii aduce plateste prima de risc de tara. Nu sunt sigur cat timp vom mai vedea o dobanda de 6% la euro." La BCR promotia e valabila pana la 1 iulie. In acelasi timp, Bruynseels este de acord ca la actualele niveluri de dobanda "creditul este foarte scump".
"Totusi, problema de baza este absenta unei cereri de calitate. Exista cerere pentru restructurari de credite, dar si nu cerere pentru credite noi de la clienti cu bonitate solida. Nu cred ca o reducere a dobanzii cu 1-2 puncte procentuale va stimula cererea de credite. De-abia o scadere de 5-6 puncte ar misca-o."
La jumatatea trimestrului II, cresterea creditului de retail la BCR este "neglijabila". "Creste usor creditul cu garantii ipotecare, dar creditul negarantat scade. La companii evolutia este plata. Depinde si de ce va face guvernul cu planurile pe infrastructura."
Intors dintr-un roadshow realizat in SUA de Erste Group, actionarul majoritar al BCR, Bruynseels afirma ca viziunea strainilor asupra Romaniei s-a schimbat in bine in ultimele luni, insa mai sunt multe de facut pentru a mentine progresele realizate in ultima perioada cu ajutorul FMI, UE si al institutiilor financiare internationale.
"Prin incheierea acordului cu FMI Romania a prevenit unele dintre cele mai rele excese care s-ar fi putut intampla. Este ca o polita de asigurare. Sigur ca are un pret, insa asa cum se intampla in asigurari valoarea politei o vezi atunci cand faci apel la ea. Sper insa ca Romania sa nu ajunga acolo."
Pe aceasta baza, seful BCR spera ca piata financiara sa fie mult mai putin volatila.
"Toata lumea are nevoie de stabilitate acum si cu cat mediul financiar este mai stabil, cu atat revine mai repede increderea. Pentru un client care are de platit un credit ipotecar, un curs de 4,1 lei/euro este in mod clar mai confortabil decat unul de 4,3 lei/euro, dar cel mai important este ca rata de schimb sa fie pe cat posibil predictibila si relativ stabila. Este o perioada in care oamenii cauta semne de incredere si stabilitate, iar daca exista stabilitate a cursului de schimb, atunci macar pentru una din componentele care le influenteaza viata nu trebuie sa-si mai faca probleme."
El considera ca BNR are destula "munitie" pentru a proteja cursul si ar fi bine ca acesta sa fie macar stabil pentru a fi rezolvata si problema presiunilor inflationiste care au aparut din cauza deprecierii leului care a avut loc pana la incheierea acordului cu FMI. Cat priveste problemele de perceptie privind criza, Bruynseels spune ca aceasta este cat se poate de reala, cel putin la nivel mondial, si nu poate fi ignorata.
"E drept ca in Romania nu avem active bancare toxice, ca sistemul bancar este stabil si exista si protectia FMI. Ramane sa se puna in miscare proiectele de infrastructura care sa mai antreneze economia. In acelasi timp, diminuarea cotatiilor CDS (indicator al perceptiei de risc de tara) va reduce costul la care bancile imprumuta euro de la bancile-mama, iar atunci lumea va mai castiga incredere, oamenii vor reincepe sa cumpere case, sa intre in proiecte de business. Deocamdata insa nu se intampla asa ceva. Inca sunt probleme de cerere in economie."
Totusi, Bruynseels crede ca Romania ar trebui sa fie una din primele tari care sa inregistreze o inversare a declinului economic, un factor-cheie in acest an fiind performanta agriculturii. In acelasi timp, considera ca somajul se poate opri din crestere daca sunt incepute marile investitii in infrastructura si daca apare o baza de incredere.
Cat priveste clientii BCR care intra in somaj, el spune ca banca este gata sa le acorde perioade de suspendare a platii ratelor pentru maximum 12 luni.
"Este esential sa vina la banca sa discutam. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, si putem gasi solutii de la caz la caz."
La BCR, cel mai mult cresc creditele neperformante in categoria imprumuturilor fara garantii acordate mai demult, inainte sa fi fost centralizata decizia de acordare a creditelor. "Creditele mai noi se comporta bine."
Bruynseels admite ca exista si o problema de imagine a bancilor, care nu sunt privite drept "locul in care poti sa-ti rezolvi problemele".
"Noi vrem sa fim mai mult decat un magazin de credite. In ultimii 3-4 ani asa am functionat, iar acum e nevoie de o schimbare de cultura, de abordare."
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO