Bănci și Asigurări

BCR devine „agent imobiliar“ pentru a stimula creditele

BCR devine „agent imobiliar“ pentru a stimula creditele
01.09.2010, 23:56 391

BCR, cea mai mare bancă locală după active, se transformă înagent imobiliar şi lansează un portal cu oferte de vânzare deapartamente, case şi terenuri preluate de la agenţii despecialitate sau de la diferiţi dezvoltatori.

Banca face astfel o nouă încercare pentru a stimula vânzarea decredite ipotecare printr-o ofertă integrată - locuinţă,consultanţă, credit, asigurare, după ce în ultimele luni niciprogramul "Prima casă" nu a mai adus mulţi clienţi.

BCR a acordat de la începutul anului credite ipotecare învaloare cumulată de 850 mil. euro, a declarat Ştefan Coroianu,directorul diviziei credite de retail a băncii, precizând că acestsegment continuă să înregistreze o scădere comparativ cu anultrecut, iar revenirea pe plus ar putea avea loc abia în ultimeletrei luni din 2010.

"Se înregistrează fluctuaţii, dar piaţa creditelor imobiliareeste în scădere. Mă aştept la o revenire pe creştere începând cutrimestrul patru, urmând ca din 2011 să avem o relansare acreditării", a spus Coroianu.

Pe baza parteneriatelor încheiate cu 170 de agenţii şi 90 dedezvoltatori imobiliari din ţară - inclusiv finanţaţi de alteinstituţii de credit, banca a acordat în primele şase luni aleanului 570 de credite ipotecare şi speră să ajungă la 2.500 până lasfârşitul lui 2011, inclusiv pe seama promovării ofertelor delocuinţe prin portalul www.bcrimobiliare.ro.

Colaborarea cu agenţii imobiliare şi dezvoltatori a început dintoamna lui 2007, când BCR a dechis 22 de centre specializate învânzarea de credite ipotecare, în prezent având 24, din care 12 înBucureşti.

Portalul lansat acum conţine circa 800 de anunţuri cu oferte delocuinţe, potrivit lui Coroianu, ţinta fiind de 20.000 de anunţuriînscrise pe site în următorul an. Aproape un sfert din anunţurilepublicate sunt pentru locuinţe aflate în Bucureşti. Preţulapartamentelor scoase la vânzare în Capitală variază între 37.000de euro şi 570.000 de euro, în funcţie de suprafaţă şilocalizare.

Numărul vizitatorilor este estimat de bancă la 120.000 înurmătorul an, dintre care 3.000 să şi achiziţioneze o locuinţă. Totpentru anul viitor, BCR îşi propune creşterea număruluipartenerilor la 270 de agenţii imobiliare şi 140 dedezvoltatori.

În paralel cu oferta de locuinţe care acoperă în prezent aproapetoate judeţele ţării, portalul oferă şi informaţii despreprocedurile de achiziţie, ofertele de finanţare şi de asigurare alocuinţelor. Pe site sunt postate gratuit anunţurile agenţiilorimobiliare şi dezvoltatorilor care au încheiat un protocol decolaborare cu banca.

De asemenea, portalul lansat de BCR are o secţiune dedicatădezvoltatorilor de proiecte imobiliare, unde aceştia pot găsiinformaţii referitoare la realizarea unui proiect, stabilireabugetului proiectului sau accesarea unei finanţări bancare.

Oficialii BCR nu au vrut să facă publică valoarea investiţiei înportalul imobiliar, menţionând însă că investiţia va fi recuperatăprin finanţările acordate odată ce se va ajunge la o masă criticăde oferte publicate pe site. Clienţii care vor să cumpere olocuinţă listată pe site-ul lansat de BCR îşi pot finanţa achiziţiainclusiv printr-un credit ipotecar de la altă bancă. În paralel,banca alimentează ea însăşi piaţa imobiliară cu sute de proprietăţirecuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătit ratele lacredite. Numărul anunţurilor cu bunuri executate silit publicate acrescut rapid în ultimele luni mai ales că multe licitaţii suntrostogolite de la o lună la alta din lipsă de cumpărători.

Dezvoltatorii imobiliari spun că piaţa achiziţiilor de locuinţeîncepe să-şi revină treptat, dar anul acesta va fi sub 2009 dinpunctul de vedere al tranzacţiilor.

"Anul acesta va fi mai slab decât 2009 pentru piaţa imobiliarădeoarece au existat două luni de stagnare, mai şi iunie, dupăanunţarea măsurilor de austeritate. Chiar dacă aveau bani clienţiiau aşteptat să vadă încotro merge economia", a declarat Asher Lax,directorul de vânzări al dezvoltatorului imobiliar Adama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO