Bănci și Asigurări

BCR: Epoca Danila s-a incheiat. Urmeaza Wimmer

BCR: Epoca Danila s-a incheiat. Urmeaza Wimmer

Nicolae Danila (stanga): un bancher care a reusit sa treaca prin toate regimurile. Manfred Wimmer (dreapta): arhitectul preluarii BCR de catre Erste pentru 3,75 miliarde de euro

24.10.2007, 18:35 49

Dupa sapte ani de cand a preluat conducerea BCR, Nicolae Danila, 56 de ani, pune punct unei perioade in care a fost cel mai puternic bancher comercial de pe piata si in care a reusit sa tina fraiele unei institutii la care tot mediul politic si oamenii de afaceri apelau pentru finantari.
Danila a intrat in sistemul bancar in 1976, cand a fost angajat la Bucuresti in sucursala bancii americane Manufacturers Hanover Trust, prima entitate bancara americana deschisa in blocul comunist.
El a lucrat incontinuu cu americanii, ajungand numarul doi in ierarhie, dar de data aceasta la Chase Manhattan, entitatea care a rezultat in urma mai multor fuziuni realizate de Manufacturers, Chemical Bank si Chase.
La mijlocul anilor '90, Chase a decis sa vanda operatiunile sucursalei din Romania catre grecii de la NBG. In acel moment, Danila a fost luat la Banca Nationala de guvernatorul Mugur Isarescu, in postul de consilier special al acestuia.
In 1999, cand sistemul bancar romanesc era pe muchie de cutit, Danila a fost solutia gasita de Isarescu pentru administrarea speciala a Bancorex, institutia de credit care intrase in faliment. Danila a condus operatiunile care au dus la salvarea unei parti din Bancorex prin fuziunea cu BCR, reusind sa duca la capat toate platile compensatorii care au fost acoperite prin injectia de la bugetul de stat a peste un miliard de dolari.
Danila a fost numit apoi prim-vicepresedinte al BCR in timpul administratiei Constantinescu, pentru ca apoi, peste cateva luni, sa preia functia de presedinte, inlocuindu-l pe cel mai respectat bancher roman, Ion Ghica, cel care condusese BCR timp de noua ani.
Dupa alegerile din 2000, cand la putere au venit Ion Iliescu si Adrian Nastase, Danila a reusit sa convinga ca este o solutie viabila.
Banca a inceput sa creasca, totul culminand in 2004, cand 25% din actiuni au intrat in posesia BERD si IFC, ca o forma hibrida de privatizare.
Danila a sustinut intotdeauna ca Romania trebuie sa aiba "un campion national" in sistemul bancar.
Dupa 2004, cand s-a schimbat din nou puterea, cu Basescu si Tariceanu, Danila a fost din nou pastrat in functie, dar noile autoritati i-au pus in vedere ca vor vinde pachetul majoritar de actiuni catre un grup financiar international.
Danila a facut ca procesul de privatizare al BCR sa se desfasoare fara probleme din punct de vedere al managementului bancii, pentru ca apoi in 2005 sa salute achizitia celui mai mare grup financiar romanesc de catre Erste.
Manfred Wimmer, 51 de ani, noul CEO interimar al BCR, are ca misiune principala finalizarea Programului de Integrare si Dezvoltare, imbunatatirea sistemului de management si a modelelor de performanta in BCR precum si intarirea pozitiei de lider de piata a BCR, a anuntat ieri Erste, actionarul majoritar al BCR.
Conform planului austriecilor, programul de integrare este prevazut sa se incheie la jumatatea anului viitor.
Dupa incheierea acestei etape, Erste intentioneaza sa numeasca un nou CEO la BCR, care "sa se dedice clientilor bancii si dezvoltarii pozitiei de piata a BCR".
Pentru acest proiect, Wimmer a fost nevoit sa renunte la toate functiile sale de la Viena, de la cartierul general al Erste, incepand cu cea de director de strategie al grupului.
Ca sef al Directiei Initiative de Dezvoltare la nivelul grupului Erste, Wimmer s-a ocupat in mod expres de procesul de cumparare a pachetului majoritar de actiuni al BCR, dupa ce in 2000 a fost responsabil de preluarea si integrarea bancii cehe Ceska Sporitelna.
Timp de doi ani, Wimmer a facut naveta intre Viena si Bucuresti pentru a urmari implementarea celor 42 de proiecte care compun programul de integrare a BCR in grupul Erste.
Principiul aplicat de Wimmer pentru succesul programului de integrare spune ca viteza este mai importanta decat perfectiunea, iar o solutie care sa rezolve 80% dintr-o problema este suficienta daca ajuta la integrare si aduce beneficii mai repede.
El a comparat operatiunea de restructurare a BCR cu un schimb de cauciucuri din mers pe austostrada.
Misiunea sa este sa preia experienta castigata de Erste cu ocazia celorlalte achizitii din Europa Centrala si de Est, un model comparabil ca amploare a restructurarii fiind Ceska Sporitelna.
Una dintre preocuparile principale ale lui Wimmer a fost castigarea sprijinului angajatilor BCR printr-un program de comunicare continua prin care a incercat sa si ia pulsul bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO