Bănci și Asigurări

BCR: Legea dării în plată deja a început să blocheze piaţa creditelor ipotecare

BCR: Legea dării în plată deja a început să blocheze...

Autor: Liviu Popescu

31.05.2016, 00:00 1434

Pentru clienţi, legea dării în plată este o lege a evacuării locuinţei, iar pentru piaţă bancară şi pentru siguranţă economică a ţării, în general, această lege este un factor major de risc şi incertitudine, susţin reprezentanţii BCR, cea mai mare bancă din România. 

"Pentru cazurile realmente sociale, unde soluţiile de restructurare clasice ori alte instrumente nu mai pot funcţiona, ne vom abţine de la a iniţia proceduri judiciare de contestare a notificărilor care întrunesc condiţiile legii darea în plată“, a transmis BCR.  Reiterăm faptul că respectăm legile statului român, însă convingerea noastră fermă este că legea privind darea în plată încalcă Constituţia, iar din acest motiv vom solicita verificarea constituţionalităţii legii“.

O altfel de abordare, incluzând deduceri fiscale pentru reducerea soldurilor debitorilor supraîndatoraţi, ar fi evitat măsurile nesustenabile şi efectele negative ale legii privind darea în plată, susţine cea mai mare bancă din România. Din păcate, cel mai notabil dintre aceste efecte, blocarea curentă a pieţei creditelor ipotecare, deja afectează în mod negativ mii de clienţi, conchid reprezentanţii BCR.

Legea privind darea în plată, unul dintre actele normative intens dezbătute în România ultimelor luni, a fost aprobată de Parlament în luna aprilie şi a intrat în vigoare în mai. BCR, cel mai mare jucător din sistem, a majorat avansul pentru creditele în lei ipotecare şi imobiliare de la 15% la 35%, ca reacţie la promulgarea dării în plată. BCR nu are produse de creditare în euro. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO