Bănci și Asigurări

BCR Locuinţe prelungeşte până pe 31 decembrie anul acesta mandatele pentru Schuster şi Bernhard

BCR Locuinţe prelungeşte până pe 31 decembrie anul...

Autor: Liviu Popescu

04.11.2015, 00:05 378

Consiliul de supraveghere al BCR Banca pentru Locuinţe, una dintre cele do­uă bănci specializate pe nişa de eco­no­misire-creditare în domeniul locativ, a decis în iunie să prelungească până pe da­ta de 31 decembrie 2015 mandatele ac­tuale ale lui Karmen Schuster, preşe­din­tele Comitetului Exe­cu­tiv, şi al lui Erwin Bernhard, vicepreşedinte al BCR Banca pentru Locuinţe, potrivit unui do­cu­ment publicat recent în Mo­nitorul Oficial.

Karmen Schuster, 46 de ani, a pre­luat din primăvara acestui an funcţia de pre­şedinte al BCR Banca pentru Lo­cuin­ţe, anterior ea ocupând funcţia de vicepreşedinte încă de la înfiinţarea băn­cii din 2008. Ea este cea care a ini­ţiat cadrul legal specific pentru băn­ci­le de locuinţe pe plan local şi a pus astfel bazele pentru dezvoltarea siste­mu­lui de economisire-creditare în România.

Şi Erwin Bernhard, 53 de ani, ocupă funcţia de vicepreşedinte al BCR Banca pentru Locuinţe încă din 2008.

BCR Locuinţe este cea mai mare din­tre cele două bănci specializate pe ni­şa de economisire-creditare, chiar da­că şi-a început activitatea cu patru ani în urma Raiffeisen. Banca a avut o stra­tegie agresivă de creştere a busines­sului cu accent pe deponenţii de retail ai BCR, cel mai mare jucător din sistem în funcţie de numărul clienţilor, circa trei milioane de persoane fizice.

BCR Locuinţe avea la finele anului trecut peste 360.000 de contracte în vigoare şi depozite de 2,5 mld. lei.

Cele două bănci specializate pe nişa de economisire-creditare în sistemul locativ aveau la finalul anului trecut depozite de aproape 3 mld. lei, adică 3% din depozitele la termen ale populaţiei.

Modelul de business al băncilor pentru locuinţe se bazează pe sprijinul statului, care plăteşte clienţilor o primă de 25% din suma economisită într-un an, limitat la un depozit de 1.000 de euro.

Curtea de Conturi suspectează băncile pentru locuinţe că şi-ar fi vândut produsele către copii minori şi vârstnici, adică tocmai unor persoane care nu se încadrează la astfel de scheme de economisire-creditare. În plus, instituţia pune în discuţie şi posibilitatea majorării în mod ilegal de către bănci a subvenţiei încasate de la stat prin includerea unor comisioane în baza de calcul a primei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO